România coboară un loc în topul mondial al competitivităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ţara noastră ocupă locul 45 într-un top mondial al competitivităţii, în scădere cu un loc faţă de 2007, plasându-se în urma a 21 de state din Uniunea Europeană. Potrivit unui

Ţara noastră ocupă locul 45 într-un top mondial al competitivităţii, în scădere cu un loc faţă de 2007, plasându-se în urma a 21 de state din Uniunea Europeană.

Potrivit unui raport al Institutului Internaţional pentru Managementul Dezvoltării (IMD) din Elveţia, punctajul obţinut de România a fost de 47,54% din competitivitatea SUA - considerată nivelul de referinţă.

Studiul World Competitiveness Yearbook (WCY) este realizat anual, începând cu 1989, şi analizează competitivitatea economiilor pe baza a 331 de criterii. În analiza din 2008 sunt cuprinse 55 de ţări. La nivelul Uniunii Europene, România ocupă locul 22 în funcţie de competitivitate, singurul stat care a obţinut un punctaj mai mic fiind Italia.

Starea infrastructurii ne descalifică

Indicatorii sunt grupaţi în patru categorii: performanţe economice, eficienţa guvernului, eficienţa afacerilor şi infrastructura. Care dintre aceşti indicatori au tras în jos "ratingul" ţării noastre?

Liviu Voinea, director executiv al Grupului de Economie Aplicată (GEA), ne-a declarat că principala cauză ar putea fi calitatea proastă a infrastructurii, dar urcarea (sau coborârea, în cazul României) doar cu un loc în acest clasament nu e relevantă pentru dinamica unei economii.

"Evoluţia de un loc-două, într-un clasament cu atât de puţine poziţii, înseamnă mai degrabă o stagnare, având în vedere că multe date sunt obţinute prin sondaj, deci ne situăm în marja de eroare. Însă faptul că Italia ar fi obţinut un punctaj mai mic mi se pare o greşeală. Dacă ar fi aşa, atunci am fi avut muncitori italieni în România şi patroni români în Italia, şi nu invers", a mai spus Liviu Voinea.

America rămâne pe primul loc

În clasamentul IMD, Statele Unite se menţin pe prima poziţie, urmate îndeaproape de Singapore şi Hong Kong, cu punctaje de 99,33%, respectiv 94,96%.

Dintre statele membre ale UE, cel mai bun punctaj a fost obţinut de Luxemburg, stat situat pe locul cinci, urmat de Danemarca, care ocupă poziţia a şasea. Cipru, Malta şi Letonia sunt state membre ale blocului comunicar, dar nu sunt incluse în analizele IMD.

Evoluţia de un loc-două înseamnă mai degrabă o stagnare, având în vedere că multe date sunt obţinute prin sondaj, deci ne încadrăm în marja de eroare
Liviu Voinea, directorul executiv al GEA

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite