Romania va cheltui 2.000 miliarde de lei din cauza pestei porcine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cresterea numarului cazurilor de pesta porcina a alarmat autoritatile care s-au reunit sa discute masurile care trebuie luate. Pentru inceput, au fost inchise targurile din zonele respective, este

Cresterea numarului cazurilor de pesta porcina a alarmat autoritatile care s-au reunit sa discute masurile care trebuie luate. Pentru inceput, au fost inchise targurile din zonele respective, este verificat transportul porcilor si se recolteaza probe de la porcii mistreti.
Cazurile de pesta porcina se inmultesc cu fiecare zi
Situatia s-a agravat dupa ce in 2003 s-a interzis vaccinarea antipesta a porcilor din gospodarii. "Trebuie sa tinem cont ca in tara exista 2,5 milioane gospodarii si ca pesta porcina are un grad de difuzabilitate foarte mare", a spus Gabriel Predoi, director general la Autoritatea Nationala SanitarVeterinara. Romania nu-si poate schimba politica pentru ca porcii vaccinati nu pot fi comercializati pe pietele externe. Mai mult, de la 1 ianuarie 2006 va fi interzisa si vaccinarea porcilor din complexuri. Pana in momentul integrarii in Uniunea Europeana trebuie sa scapam de pesta fara a vaccina porcii. "O tara cu focare de pesta porcina nu poate realiza export nici de animale vii, nici de carne sau produse din carne de porc", a precizat directorul general ANSVSA. Acum exista 286 de focare (3.310 animale afectate) in randul gospodariilor taranesti din 29 de judete, chiar zilele trecute a aparut un nou caz si in judetul Timis. Cele mai multe focare sunt in judetele Teleorman, Satu Mare si Gorj.
Pana la 6 milioane pentru un grasun de 100 kg
Proprietarii porcilor bolnavi sunt nevoiti sa sacrifice animalul infectat, iar in schimb primesc despagubiri de la stat in functie de valoarea de piata a animalului. Astfel, cel care a avut un porc de 100 kg pe care l-a sacrificat trebuie sa primeasca de la minister 5-6 milioane de lei. Daca pana acum erau acordate despagubiri de 50-80 miliarde lei anual, pentru anul viitor de ministrul Agriculturii estimeaza ca vor fi necesare 2.000 miliarde de lei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite