România a cerut voie UE să crească taxele la carne

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul ar putea discuta, în şedinţa de săptămâna viitoare, majorarea taxelor vamale la carne de pasăre şi de porc, propusă de Ministerul Agriculturii pentru sprijinirea producătorilor

Guvernul ar putea discuta, în şedinţa de săptămâna viitoare, majorarea taxelor vamale la carne de pasăre şi de porc, propusă de Ministerul Agriculturii pentru sprijinirea producătorilor interni. Ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, a declarat că actul normativ cu privire la taxele vamale va fi aprobat până la 15 februarie, termenul până la care sunt în vigoare actualele niveluri ale taxelor. "Aştept un răspuns de la UE pentru a clarifica situaţia. În mod sigur, până la data de 15 februarie va fi aprobat actul normativ", a spus Flutur.
70% pentru pasăre, 20% pentru porc
Ministerul are în vedere introducerea unei taxe vamale de 70% la anumite sortimente de carne de pasăre, în timp ce pentru carnea de porc intenţia ministerului este de a stabili o taxă de 20% la solicitarea crescătorilor de animale. Autorităţile au decis să recurgă la o astfel de măsură pentru a sprijini producţia internă de carne, afectată de importuri, dar şi de scăderea semnificativă a vânzărilor la carnea de pasăre după semnalarea virusului gripei aviare în România. Săptămâna trecută, crescătorii de păsări au solicitat Ministerului Agriculturii să majoreze taxa vamală la importuri de la 45% la 70% la principalele două sortimente importate - jumătăţi posterioare, pulpe şi părţi de pulpe - care acoperă 72% din totalul importurilor. În ceea ce priveşte carnea de porc, procesatorii nu sunt de acord cu nivelul propus de minister. Taxele actuale variază între zero şi 45% la importurile de carne de porc, în timp ce la carnea de pasăre este stabilit un nivel de 45%.
Scutirile se acordă pe contingente
Flutur a mai precizat că România a solicitat statelor membre UE să-şi exprime poziţia faţă de intenţia autorităţilor române de a majora taxele vamale la importurile de carne de porc şi pasăre pentru o perioadă de circa şase luni, întrucât România a stabilit cu aceste ţări acorduri prin care sunt scutite de la plata taxelor vamale anumite cantităţi (contingente) de carne importate. "Pe termen lung, vrem să nu mai introducem astfel de taxe, pentru ca producătorii interni să poată să intre în competiţie cu cei din afară", a menţionat Flutur.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite