România a pierdut cel mai lung proces din istoria sa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procesul a început în urmă cu 29 de ani, fiind cel mai lung proces din istoria României şi unul dintre cele mai lungi din lume.

Cele două părţi: pe de o parte fosta companie de comerţ exterior a României, Metalexportimport (MEI), iar pe de cealaltă parte două concerne germane Thyssen Krupp şi Otto Wolf, arată Economica.net.

Prin Metalexportimport se derulau cea mai mare parte a exporturilor Sidex, fiind acum deţinută de ruşi. În anii 1980, Sidex Galaţi a încheiat, prin intermediul MEI, un contract de 30 de milioane de dolari pentru livrarea a cinci nave cu tablă groasă către o companie americană.

Americanii au spus însă că nu dispun de bani şi au nevoie de un finanţator, care a apărut rapid: cele două concerne germane. Pe scurt: transportul a fost livrat, dar firma americană a dat faliment, iar finanţatorii nu au mai plătit către MEI.

La masa credală, firma românească nu a acceptat cinci milioane de dolari şi a intentat un proces în care a cerut 60 de milioane de dolari. Acum, după pronunţarea sentinţei, românii au pierdut şi acei cinci milioane de dolari.

Nemţii au fost apăraţi de avocaţii de la Muşat şi Asociaţii şi Ana Diculescu, mama lui Dan Şova, în timp ce firma românească a fost apărată, printre alţii, şi de avocatul Gheorghe Piperea.

Potrivit avocatei Ana Diculescu, care a făcut declaraţii pentru Economica.net, greşeala părţii române a fost pornirea unui proces împotriva finanţatorului, pe care nicio normă de drept nu îl poate obliga să plătească. Ea a spus că insistenţele în acest proces au dorit să acopere incompetenţa unor oameni din acest contract.

Pe de altă parte, Gheorghe Piperea acuză sistemul juridic. "Putea fi şi un acordeonist judecător că tot pierdeam. Noi nu ne-am luptat cu avocaţii lor, ne-am luptat cu un sistem întreg. Sistemul a înfrânt", arată Piperea.

În schimb, avocata Ana Diculescu susţine că MEI a apelat la bizarerii juridice pentru a tărăgăna acest proces.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite