România câştigă în atractivitate şi pierde în dinamica economiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adunăm tot mai multe voturi pozitive în rândurile investitorilor străini, dar creşterea economică din 2007 va fi sub prognozele guvernului. Astăzi este una dintre zilele importante pentru

Adunăm tot mai multe voturi pozitive în rândurile investitorilor străini, dar creşterea economică din 2007 va fi sub prognozele guvernului.

Astăzi este una dintre zilele importante pentru cei interesaţi de mersul economiei româneşti: se anunţă oficial Produsul Intern Brut pe 2007, respectiv suma realizată şi creşterea faţă de anul anterior. În aşteptarea acestor date, analiştii au dat ieri pronosticuri situate sub prognozele guvernamentale, în timp ce un sondaj internaţional dă o notă foarte bună ţării noastre în ceea ce priveşte atractivitatea pentru investitorii străini.

Printre indicatorii care le-au dat specialiştilor mult de furcă în ultima perioadă, din cauza veştilor proaste privind România, se numără atractivitatea cu care suntem creditaţi în ochii investitorilor străini. Ei bine, ieri s-au comunicat rezultatele unui sondaj realizat în rândul a 400 de companii multinaţionale, din care reiese că suntem pe locul al treilea în Europa Centrală şi de Est din acest punct de vedere.


Pe baza sondajului, realizat în colaborare cu Reuters, banca austriacă Oesterreichische Kontrollbank (OeKB) a calculat un indice privind atractivitatea mediului de afaceri în Europa Centrală şi de Est. S-a constatat, astfel, că mediile de afaceri cele mai atractive din Europa Centrală şi de Est sunt, în ordine, Rusia, Ucraina şi România.

Indicele atractivităţii mediului de afaceri a crescut în Rusia de la 63 de puncte în septembrie 2007 la 72 de puncte în martie 2008, în Ucraina de la 56 la 67 de puncte, iar în România - de la 59 la 66 de puncte. <<În aceste state, participanţii la sondaj anticipează o dezvoltare economică deosebit de dinamică>> , se arată într-un comunicat al OeKB. Cel mai dificil climat de afaceri s-a menţinut în Ungaria, ca urmare a previziunilor economice rezervate.


PIB 2007: peste sau sub 6%?


În ultimele sale estimări, Comisia Naţională de Prognoză prevedea o creştere de 6,1% a PIB în 2007 faţă de anul anterior. Acum, analiştii chestionaţi de agenţiile de presă dau pronosticuri situate sub nivelul oficial, respectiv între 5,4 şi 6%. Argumentele pro, care susţin că vom avea o bună creştere a PIB, se bazează în special pe faptul că încasările din taxe şi impozite au crescut, în ultimul trimestru de anul trecut, şi pe o dinamică mai bună a exporturilor, încurajată de deprecierea leului.


Argumentele contra au în vedere faptul că 2007 a fost an secetos - ceea ce a dus la o volatilitate crescută a producţiei agricole - şi reducerea dinamicii vânzărilor din sectoarele de construcţii, retail sau industrie, în ultimul trimestru faţă de perioada anterioară. Reamintim că, în 2006, creşterea PIB a fost de 7,7% faţă de anul anterior.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite