România, campioana lumii la plata taxelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Firmele din România fac cele mai multe plăţi pe an - 113 - pentru taxele impuse de stat, urmate de cele din Belarus, cu 112 plăţi, şi Uzbekistan, cu 106, arată un raport al Băncii

Firmele din România fac cele mai multe plăţi pe an - 113 - pentru taxele impuse de stat, urmate de cele din Belarus, cu 112 plăţi, şi Uzbekistan, cu 106, arată un raport al Băncii Mondiale. Studiul, intitulat "Doing Business 2009", plasează la polul opus state precum Maldive sau Qatar, cu câte o singură plată pe an.

Printre statele cu numărul cel mai mic de taxe de decontat de către firme se află şi Suedia, cu două plăţi pe an. Banca Mondială mai apreciază că, în România, este nevoie de 202 ore pe an pentru a parcurge toate demersurile pentru plata impozitelor şi taxelor aferente funcţionării unei afaceri şi că acestea reprezintă, în medie, 48% din profitul obţinut de o firmă într-un an.

Comparativ, Bulgaria ocupă locul 94 în topul ţărilor cu cel mai bun sistem de taxare, în condiţiile în care firmele din ţara vecină plătesc, în medie, 17 taxe pe an, cu mult mai puţine ca în România. Pe de altă parte, în Bulgaria este nevoie de 616 ore pe an pentru plata impozitelor şi taxelor.

În urma Botswanei la atractivitate

"În statele cu taxe ridicate, multe afaceri preferă să rămână în economia subterană. Un studiu recent arată că taxele mai mari sunt asociate investiţiilor private mai reduse şi unui număr mai mic de afaceri înregistrate în economie. Spre exemplu, o creştere cu 10% a taxelor pentru firme reduce cu 2% ponderea investiţiilor în produsul intern brut", conchid autorii raportului Băncii Mondiale.

Ei precizează că, în aceste condiţii, România va rămâne şi anul viitor pe locul 47 într-un top al celor mai favorabile condiţii pentru dezvoltarea afacerilor. Ne vom plasa, astfel, în urma unor state precum Azerbaidjan sau Botswana, cea mai importantă slăbiciune fiind legată de reglementările care vizează plata taxelor şi impozitelor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite