România, cea mai atractivă destinaţie pentru investiţiile străine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România este cea mai atractivă destinaţie pentru investiţiile străine din regiunea Europei de Sud-Est, Centrală şi de Vest, devansând ţări ca Polonia şi Cehia. În următorii trei ani,

România este cea mai atractivă destinaţie pentru investiţiile străine din regiunea Europei de Sud-Est, Centrală şi de Vest, devansând ţări ca Polonia şi Cehia. În următorii trei ani, este de aşteptat ca această poziţie de lider să se îmbunătăţească, pe fondul costului redus cu forţa de muncă în regiune, dar şi a potenţialului de creştere a productivităţii muncii. Din cele 200 de companii străine intervievate de compania Ernst&Young, 58% din repondenţi au apreciat că România este ţara cea mai atractivă din punctul de vedere al unei eventuale investiţii, în timp ce 68% din aceştia au indicat piaţa românească drept o destinaţie potenţială în următorii trei ani. Pe lista ţărilor care ar putea atrage investiţii străine în următorul interval de timp, se numără şi Turcia, indicată de 49% din cei intervievaţi, dar şi Grecia şi Bulgaria, ţări pe care au pus ochii 48%, şi respectiv 44% din cei chestionaţi. Ţări precum Serbia, Cipru sau Moldova sunt considerate de potenţialii investitori mai puţin atractive.

Terenurile, la preţuri competitive

În ceea ce priveşte operaţiunile curente şi planurile de viitor pentru Europa de Sud-Est, o treime din repondenţi au afirmat că intenţionează să realizeze investiţii noi sau să le extindă pe cele deja existente. Astfel, 28% din aceştia au menţionat România, ca posibilă destinaţie a proiectelor investiţionale, în timp ce 23% au indicat Turcia, şi doar 14% - Bulgaria. Potrivit reprezentanţilor Ernst&Young, Europa de Sud-Est s-a clasat înaintea Europei Centrale ca destinaţie pentru investiţiile viitoare, datorită competitivităţii sale în ceea ce priveşte costul forţei de muncă, flexibilitatea legislaţiei muncii, dar şi a potenţialului de creştere al productivităţii. Ţara noastră a fost indicată ca destinaţie preferată pentru investiţii datorită nivelului redus al impozitului pe profit, costului forţei de muncă, dar şi a disponibilităţii locaţiilor pentru investiţii. "România este încă o ţintă pentru investitori, terenurile au încă preţuri accesibile, ceea ce şi explică proiectele investiţionale anunţate în ultima vreme", a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, Marc Lhermitte, reprezentant al firmei Ernst &Young din Franţa şi Europa. Chiar dacă ţara noastră este lider în preferinţele potenţialilor investitori, există însă şi aspecte negative care ar putea genera probleme legate de competitivitate în raport cu ţările din Europa Centrală şi de Est.

Infrastructura, principala problemă

În opinia lui Lhermitte, probleme de ordin politic nu reprezintă un obstacol în calea investitorilor. "Probleme politice au fost şi în Franţa, şi în Ungaria. Investitorii nu se tem de riscurile politice, ei se tem de riscurile nepredictibile. România trebuie să rezolve mai întâi problemele legate de infrastructură, de activitatea de cercetare-dezvoltare pentru a putea trece din Liga a II-a în Liga I, în ceea ce priveşte proiectele de investiţii", a spus Lhermitte.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite