România, asaltată de falsuri Swarovsky

0
Publicat:
Ultima actualizare:

noi în România. Cu mult mai rafinate. Mai nou, la mare căutare sunt cristalele Swarovsky, folosite atât în industria modei, cât şi la confecţionarea bijuteriilor sau a ceasurilor. Comerţul cu

noi în România. Cu mult mai rafinate. Mai nou, la mare căutare sunt cristalele Swarovsky, folosite atât în industria modei, cât şi la confecţionarea bijuteriilor sau a ceasurilor.
Comerţul cu falsuri este o realitate. Peste tot în lume, nu numai pe la noi. Cum ar putea cineva renunţa la o astfel de "îndeletnicire", când rata profitului depăşeşte de multe ori procentajul de 100%. România, de altfel, este recunoscută ca fiind una dintre pieţele care au o absobţie extrem de mare pentru orice produs ce imită originalul. Practic, pe meleagurile dâmboviţene se comercializează falsuri de la încălţăminte, îmbrăcăminte şi până la periuţe de dinţi şi jucării. Culmea, de la cel mai neînsemnat târg şi până la magazine de lux. Potrivit specialiştilor din domeniul combaterii contrafacerilor, în ultimii trei ani, ţara noastră a prins foarte bine ca piaţă şi pentru produsele de lux falsificate. şi asta pentru că cei care comercializează astfel de produse se bazează în principal pe apetitul deosebit al românilor pentru produsele de marcă, în mod automat mai scumpe. Cu alte cuvinte, românii au devenit victime ale contrafacerii pentru că ţin morţiş să plătească o sumă mai mare pentru un produs care, de multe ori, se dovedeşte apoi a fi contrafăcut.
Swarovsky din Turcia, via Dubai
Cu numai câteva săptămâni în urmă, vameşii şi poliţiştii de frontieră de la punctul de trecere rutieră Giurgiu au descoperit, pe baza controlului prin sondaj, într-un autotren, nu mai puţin de opt baxuri cu 460 de bucăţi de cristale de diverse culori care purtau ca inscripţie cunoscuta marcă internaţională Swarovsky. şoferul tirului, un tânăr turc de 33 de ani, pe nume Yusuf, a declarat în timpul audierilor făcute de reprezentanţii autorităţilor că nu ştia de existenţa cristalelor în remorca autotrenului, pentru că el mai transporta şi electrocasnice, şi electronice pe care trebuia să le ducă în Republica Moldova. În urma controlului documentelor de drum ale transportului, s-a constatat că aprovizionarea atât cu aparatura electronică, cât şi cu cea electrocasnică fusese făcută de la o societate comercială din Dubai. În privinţa cristalelor Swarovsky, vameşii şi poliţiştii de frontieră nu au reuşit să obţină niciun alt indiciu, din moment ce turcul a susţinut că nu ştie nimic. Reprezentanţii autorităţilor cred că o astfel de "încărcătură" urma să fie aruncată peste "bord" undeva pe piaţa românească. Specialiştii de la vamă susţin că aşa se întâmplă de obicei când se apelează la transporturi de tip paravan sau "capac", a căror misiune este acoperirea traficului peste graniţă. Potrivit calculelor făcute iniţial, valoarea mărfii de contrabandă a fost evaluată la aproape 63.000 RON.
Goana după lux goleşte buzunarele
Potrivit specialiştilor, piaţa produselor contrafăcute de lux înregistrează un succes enorm la români. "Piaţa produselor contrafăcute de lux are cea mai mare pondere în România. Din datele de care dispunem în momentul de faţă, în România, peste jumatate din produsele de marcă sunt contrafăcute. Mai mult, dacă vorbim despre comerţul cu produse de lux, procentul contrafacerilor ajunge chiar şi până la 100%", a precizat pentru Adevărul preşedintele REACT, Gabriel Turcu. Oficialul REACT a adăugat faptul că, în privinţa contrafacerilor Swarovsky, este mai greu să evaluezi falsul în raport cu originalul, pentru că singura diferenţă este cea în privinţa calităţii materialelor. "Sunt convins că astfel de transporturi cu contrafaceri ale cristalelor Swarovky au mai existat şi că ele au reuşit să intre pe piaţă. Spun asta pentru că, la vamă, controlul se face prin sondaj, pentru fluidizarea traficului. Transportul prins este doar unul dintre multele care probabil s-au făcut şi se fac", a conchis Turcu.
Pe de altă parte, producătorii serioşi din industria confecţiilor şi a modei din România susţin faptul că nu şi-au îndreptat atenţia pe piaţa internă pentru a se aproviziona cu cristale Swarovsky. "Noi cumpărăm cristalele Swarovsky direct de la producător pe comandă. Ce pot să vă spun este că produsele autentice sunt însoţite de elemente de siguranţă pe nişte etichete. Într-adevăr, după părerea mea, dacă cineva şi-ar pune în minte să contrafacă acele etichete, cu posibilităţile tehnice din ziua de azi cred că se poate realiza acest lucru foarte uşor", a declarat pentru Adevărul, Iulia Dobrin, directorul general al I.D. Sarierri. Mihaela Belcin, managerul Fantasy Mod, una dintre societăţile care produc pentru cele mai importante case de modă europene (Escada, Christian Lacroix), spune că piaţa românească nu prezintă încredere în privinţa mărcilor de lux. "Am văzut chiar şi în magazinele mari o gamă mare de cristale comercializate sub marca Swarovsky. Este o adevărată modă peste tot cu aceste cristale. Totuşi, dacă vrem să nu avem de a face cu problema contrafacerilor, mai ales în cazul în care este vorba despre producţie industrială, cea mai sigură soluţie este aprovizionarea direct de la sursă", a adăugat Mihaela Belcin.

Cum stăm în lume
Într-un top al comerţului cu produse contrafăcute, ţara noastră ocupă locul 17, după Thailanda şi Kuweit. Prima poziţie este deţinută de China. Prejudiciile suferite de marile companii, atât la nivel global, cât şi la cel european, sunt impresionante. Contrafacerile au păgubit companiile europene cu sume cuprinse între 400 şi 800 milioane de euro pe piaţa internă şi două miliarde de euro în afara graniţelor UE. Potrivit ultimelor statistici, rata anuală de creştere a numărului de produse contrafăcute confiscate la graniţele ţărilor membre ale UE a ajuns la 300%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite