In Romania se vand anual tablouri de peste 2,5 milioane euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Declaratiile de avere subevalueaza piata plasamentelor in obiectele de arta Investitia in arta este din ce in ce mai profitabila, tot mai multi romani cu bani alegand sa-si plaseze banii in asemenea

Declaratiile de avere subevalueaza piata plasamentelor in obiectele de arta Investitia in arta este din ce in ce mai profitabila, tot mai multi romani cu bani alegand sa-si plaseze banii in asemenea obiecte, mai ales in urma publicarii declaratiilor de avere ale demnitarilor. Tranzactiile cu tablouri atat la licitatii, cat si neorganizat se estimeaza ca depasesc 2,5 milioane euro anual. Multi dintre demnitari au trecute, pe paginile rezervate acestor declaratii, numele unor autori celebri. Specialistii considera ca acest tip de plasament alternativ este printre cele mai sigure si profitabile moduri de a face bani, dat fiind castigul ridicat. "Pe langa faptul ca obiectul de arta isi pastreaza valoarea in sine, putem asista la dublari ale preturilor de achizitie dupa o perioada de aproximativ sapte-opt ani. Ceea ce pare acum scump, maine va parea ieftin", ne-a declarat directorul Casei de Licitatii Alis, Mihai Papagheorghiu. O evolutie comparativa a preturilor unor picturi romanesti din ultimii 15 ani este mai mult decat edificatoare: daca un tablou de Nicolae Grigorescu putea fi cumparat in 1990 cu numai 300 de dolari, pretul la nivelul anului 2005 nu coboara mai jos de 50.000 de euro. "Creatia de arta creste in timp, fara indoiala, insa valoarea spirituala este cea mai importanta", ne-a declarat, la randul sau, directorul Casei de Licitatii Monavissa, Alexandru Ghildus. Este, de altfel, cunoscut faptul ca obiectele de arta se vand, de regula, numai prin intermediul licitatiilor, "amanunt" care argumenteaza o crestere continua a valorii de piata a bunurilor respective. Daca arta contemporana se impoziteaza la nivelul cumparatorului (prin retinere la sursa) cu 16% si o taxa de timbru de 0,5% din valoarea de vanzare, arta veche suporta un alt fel de fiscalitate. Pe langa taxa de timbru (tot 0,5%), fiscul mai percepe si o taxa de 3 pana la 5%, in functie de valoarea de vanzare a lucrarii.
Creste apetenta pentru valorile romanesti
In acest moment exista o tendinta de crestere pe piata pentru tablourile romanesti, este de parere specialistul de la Alis. Intr-un clasament al celor mai bine vandute zece opere, publicat pe site-ul Casei de Licitatii Alis, Nicolae Grigorescu domina topul, cu opt pozitii castigate in preferintele cumparatorilor. Cea mai importanta vanzare a fost panza cu titlul "Fata culcata in iarba" a lui Grigorescu. Nu in ultimul rand, potrivit lui Alexandru Ghildus, banii iubitorilor de arta sunt investiti si in obiecte decorative din sticla.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite