România va avea acord de tip preventiv şi cu Comisia Europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că următorul acord pe care România îl va semna cu instituţiile financiare internaţionale va fi de tip preventiv atât cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), cât şi cu Comisia Europeană (CE).

"Dacă România nu va putea să-şi acopere deficitul, sigur că va apela la aceste fonduri de la Comisie, dar nu este cazul", a adăugat Ialomiţianu.

Noul acord care va fi înceiat cu Fondul Moetar Internaţional (FMI), de  tip preventiv, va prevedea un împrumut de 3,6 miliarde de euro pentru România şi ar putea fi încheiat pe un an, după finalizarea programului actual, în mai. Suma a fost avansată în cadrul discuţiilor despre noul acord şi a fost calculată pe baza parametrilor economici disponibili în prezent. Ea poate fi modificată în următoarele luni, în funcţie de evoluţia economiei şi a nevoii de finanţare a statului, au menţionat sursele.

Chiar dacă banii nu vor fi folosiţi, statul român va plăti instituţiei financiare un comision de angajament de 0,3% pe an.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite