România va fi OBLIGATĂ să reducă TVA la panificaţie în 2013

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iniţiativa pe baza căreia Guvernul Ponta ar putea reduce cota de TVA până la 9% pentru produsele de panificaţie este apreciată de către specialişrti, dar ei consideră că această măsură nu va fi doar o opţiune, ci o necesitate stringentă.

„Observăm că noul Guvern a ţinut cont de recomandările noastre, ale panificatorilor, şi acum promite că va reduce cota de TVA pe întregul lanţ, de la grâu la pâine. Ar fi bine să o facă nu atât pentru o posibilă ieftinire a pâinii, cât pentru a permite eradicarea evaziunii“, a declarat pentru „Adevărul“ Viorel Marin, preşedintele Asociaţiei Naţionale de Morărit şi Panificaţie - ANAMOB. El a explicat că până la sfârşitul acestui an România poate aplica taxarea inversă, o metodă prin care evaziunea a fost combătută eficient, în timp ce ţările vecine nu au aplicat-o, fapt care a alungat evazioniştii din România. Dar de la anul lucrurile se vor schimba...
„De la 1 ianuarie 2013, rolurile se vor inversa: România nu va mai aplica taxarea inversă, dar vecinii noştri o vor aplica. Astfel că, dacă evazioniştii din toată regiunea s-au «refugiat» în ţările vecine lăsând România ceva mai curată, din 2013 ei se vor «refugia» la noi, pentru că nu vom mai avea taxare inversă. De aceea, va trebui să reducem cota de TVA, altfel va fi imposibil să stăvilim valul de evaziune ce va veni, inevitabil, dinspre vecini“, a spus liderul patronal.

9% e o cotă prea ridicată

Preşedintele ANAMOB a mai arătat că pentru a scoate la lumină firmele ce lucrează acum la negru este nevoie de o cotă de TVA de 5%, nu de 9%, cum s-a propus, în sectorul de morărit şi panificaţie. „La 9% TVA poţi să faci evaziune şi ieşi mai ieftin; la 5%, taxa e prea mică pentru a merita să rişti“, a conchis Viorel Marin.

Fuia: alimentele nu se vor ieftini dacă scade TVA

O eventuală reducere a TVA la alimente poate avea ca efect diminuarea evaziunii, dar nu va duce la scăderea preţului la raft, a declarat, într-o conferinţă de presă, ministrul demisionar al Agriculturii, Stelian Fuia.
„În primul rând sunt şi informaţii neoficiale că ministrul desemnat al Finanţelor nu este de acord. Ministrul de Finanţe are totdeauna un cuvânt de spus sau ultimul cuvânt pe taxe şi impozite“, a răspuns Fuia, întrebat ce efecte ar avea o scădere a TVA la 9% în cazul produselor de panificaţie.
„Mă cheamă Stelian Fuia, nu Florin Georgescu. Ministrul de Finanţe se uită întotdeauna în balanţa comercială sau financiară şi ia o decizie. Nu sunt eu în locul lui şi nici nu-mi doresc să fiu“, a spus Fuia.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite