Româncă decapitată sub regimul Pinochet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Monica Cristina Benaroyo Pencu, născută în România, a fost dată dispărută în data de 11 septembrie 1973 În urmă cu o săptămână, în deşertul din Chile, în timpul unui

Monica Cristina Benaroyo Pencu, născută în România, a fost dată dispărută în data de 11 septembrie 1973

În urmă cu o săptămână, în deşertul din Chile, în timpul unui antrenament militar, un soldat a descoperit cadavrul decapitat al unei femei, româncă la origine.

Clima din deşert şi în special nivelul ridicat de salinitate caracteristic deşertului chilian au contribuit ca o parte din corp să se conserve surprinzător de bine.

Astfel, cu ajutorul amprentelor digitale, s-a putut stabili identitatea femeii: Monica Cristina Benaroyo Pencu, născută în România, cetăţean uruguayan. Hainele intacte, o bancnotă din anii `70 şi un pachet de ţigări vechi, marca Hilton, pe care era marcat preţul (10 escudos, monedă care a circulat în Chile între anii 1960 şi 1974), au indicat că femeia a fost asasinată după lovitura de stat din anul 1973.

Admiratoarea lui Che Guevara

Cum Monica Cristina Benaroyo Pencu nu figurează pe lista oficială a victimelor regimului dictatorial al lui Augusto Pinochet, amprentele sale au fost trimise autorităţilor din ţările sud-americane. Astfel, s-a descoperit că amprentele aparţin Monicăi Benaroyo, menţionată în Registrul cetăţenilor uruguayeni dispăruţi în Chile.

Monica Pencu s-a născut în România, în anul 1925. Era fiica ambasadorului Persiei, căsătorit cu o româncă, după cum relevă ziarul chilian "La Republica".

După cel de-al Doilea Război Mondial, părinţii Monicăi au emigrat în Uruguay. În anul 1956, ea a obţinut cetăţenie uruguayană, iar la scurt timp a devenit licenţiat în filosofie la Facultatea de Ştiinţe Umane din Montevideo. Admiratoare a ideilor lui Che Guevara, s-a înscris în Partidul Comunist în 1971. A studiat un timp la Universitatea din Havana, după care a vândut tot ce avea în Uruguay şi a emigrat în Chile.

Ordinul de expulzare

A obţinut un post de funcţionar la primăria din oraşul Arica. A fost văzută ultima dată în data de 11 septembrie 1973. Cu câteva zile înainte de dispariţie, a fost emis un ordin de expulzare pe numele ei, ceea ce indică faptul că avea mari probleme cu noul regim al lui Pinochet. Se bănuieşte că femeia a fost arestată imediat după lovitura de stat din 1973.

Directorul Institutului de Medicină Legală din Chile, Patricio Bustos, a confirmat că trupul femeii va fi trimis la Santiago, pentru confirmarea identităţii sale prin probe de ADN. Guvernul din Chile caută acum posibile rude, pentru a putea realiza probele.

Jose Cabion Alvarez, din cadrul Poliţiei de Investigaţii din Arica, a declarat ziarului chilian "La Tercera": "Probabil moartea femeii s-a produs în timpul Operaţiunii Condor. Acum urmează să aflăm care au fost şefii militari din acele timpuri şi în ce circumstanţe şi-a pierdut viaţa Monica Cristina Benaroyo Pencu.

Dispariţia, anunţată de fratele său

Victima avea o soră, însă autorităţile uruguayene nu au date despre aceasta. După plecarea în Chile, singura persoană care a sesizat dispariţia Monicăi a fost un frate vitreg, Enrique Colman.

Acum are 85 de ani. Acesta a pierdut legătura cu sora sa vitregă după lovitura de stat din Chile. A prezentat o denunţie Comisiei Internaţionale pentru Pace din Uruguay, însă a primit asigurări că sora sa trăieşte, se află în statul Santiago. Chiar i-au cerut în numele Monicăi bani şi un pachet cu haine.

Colman a trimis un pachet, însă niciodată n-a primit veşti direct de la sora lui. Înscrierea Monicăi în Registrul cetăţenilor uruguayeni dispăruţi în Chile s-a realizat în anul 2007, mult mai târziu decât data la care Colman a denunţat dispariţia acesteia.

Un dictator şi 3.400 de crime

Augusto Pinochet (foto) a devenit şeful guvernului chilian în urma loviturii de stat din 11 septembrie 1973. Cu sprijinul armatei, l-a înlăturat pe premierul Salvador Allende. În 1974, a devenit preşedintele Republicii Chile.

Dictatura lui Pinochet, încheiată în 1990, a fost criticată pentru nerespectarea drepturilor omului. Până în 2006, când a murit, a fost judecat pentru crimele comise. Acuzaţiile au fost formulate de guvernul chilian şi de Ministerul de Justiţie spaniol. Oficial, 3.400 de persoane i-au căzut victime, între 1973 şi 1988.

Probabil moartea femeii s-a produs în timpul Operaţiunii Condor
Jose Cabion Alvarez, poliţist din Chile

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite