Roman Copper dă statul în judecată şi nu renunţă la Cupru Min

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania canadiană a atacat în instanţă statul român pentru că a încetat unilateral discuţiile privind privatizarea Cupru Min.

Canadienii de la Roman Copper, care au câştigat licitaţia pentru privatizarea Cupru Min, dar au pierdut contractul pentru că nu au respectat mai multe condiţii impuse de statul român, nu renunţă la compania care deţine exploatarea Roşia Poieni. După ce au cerut o întâlnire cu fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu şi cu fostul ministru al Economiei, Lucian Bode, dar discuţiile nu au avut niciun rezultat, reprezentanţii Roman Copper au atacat în instanţă statul român.

Motivul? Acuză Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) că „a încetat unilateral discuţiile" cu firma canadiană pentru Cupru Min, deşi aceasta câştigase licitaţia.

„Roman Copper Corp. a formulat o cerere de chemare în judecată, pe care a înaintat-o instanţelor judecătoreşti competente din România, cu scopul de a asigura şi proteja drepturile dobândite în urma declarării companiei drept câştigător al procesului internaţional de privatizare a Cupru Min Abrud SA, după ce OPSPI a încetat unilateral discuţiile pentru finalizarea procedurii", se arată într-un comunicat al companiei.

Se va relua licitaţia?

Noul ministru al Economiei, Daniel Chiţoiu, a anunţat că licitaţia pentru vânzarea Cupru Min va fi reluată în termen de patru luni de la data primirii avizului de mediu. Asta după ce canadienii de la Roman Copper, care au câştigat licitaţia, au pierdut contractul pentru că au refuzat să depună într-un cont o garanţie pentru investiţiile de mediu, să achite în maximum o lună de la avizul Concurenţei preţul pentru acţiuni şi să accepte publicarea documentului. Noul Guvern şi-a asumat în discuţiile cu FMI reluarea procesului de privatizare a Cupru Min.

Florin Vlădan, care a decis luni să demisioneze de la şefia OPSPI deoarece nu este „compatibil" cu noul Guvern, a refuzat să vorbească despre cazul Cupru Min, însă a comentat, la modul general, privatizarea companiilor de stat. „Toate privatizările vor fi amânate. Nu se va face nimic până în 2013. Nu cred în această poză publică. Au afirmat (membrii noului Guvern - n.r.) aceste lucruri doar ca să semneze scrisoarea de intenţie convenită cu FMI", a spus Vlădan.  

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite