Rodipet, pe cale de resuscitare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rodipet, companie de distribuţie a presei aflată în insolvenţă, ar putea fi repornită de AVAS prin preluarea datoriei către Fisc.

După aproape trei ani de când a  intrat în paragină, Rodipet ar putea avea din nou tarabele pline de ziare. Compania se află în atenţia Agenţiei pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), care evaluează o posibilă readucere la viaţă. „Rodipet este una dintre companiile care au potenţialul de a fi reorganizate pentru a putea funcţiona din nou", a declarat Gabriela Dobrotă, şefa Direcţiei de Control, Analiză şi Strategie din cadrul (AVAS).

„Este important să dăm drumul la societate, să creăm locuri de muncă", spune şi George Rădulescu, reprezentantul puţinilor salariaţi Rodipet care au mai rămas. Acum trei săptămâni, acesta depunea un dosar către noua conducere AVAS şi solicita o audienţă. După o întrevedere cu Cristi Paraschiv, consilier al preşedintelui AVAS, dosarul ajungea în atenţia Direcţiei de Control, Analiză şi Strategie din cadrul instituţiei. Urmau să aibă loc câteva întâlniri, în urma cărora agenţia de stat să solicite un plan de organizare pentru repornirea cât mai rapidă a Rodipet.

Potrivit reprezentanţilor Rodipet, AVAS ar intenţiona să preia creanţa de 50 de milioane de euro pe care o deţine ANAF. „Deocamdată ne aflăm la stadiul de discuţie, nu a apărut încă o hotărâre de guvern. Dacă AVAS ar prelua creanţa ANAF, ar aduce un nou plan de organizare", explică Vasile Uifăleanu, administratorul special al Network Press Concept (fosta Rodipet). Datoriile Rodipet se ridică la 75 de milioane de euro, dintre care 68% îi revin ANAF. Pe lângă Fisc, mai au de recuperat bani editorii de presă, furnizorii, salariaţii şi RA-APPS. 

AVAS deţine, în acest moment, 51% din acţiunile Rodipet. Restul sunt deţinute de firmele libanezului Hassan Awdi, care a îngropat compania după ce a preluat-o pe nimic în 2003 de la statul român. Ajutat de fratele lui, Mehdi Awdi, el punea la punct o schemă ingenioasă prin care avea să distrugă sistemul naţional de distribuţie a presei. Prejudiciul adus Rodipet a fost estimat şase ani mai târziu de procurorii DIICOT la 35,5 milioane de euro.

De la companie naţională, la firmă cu 14 angajaţi

Rodipet mai are acum doar 14 angajaţi, cu tot cu administratorul special. Restul au fost detaşaţi, apoi preluaţi de alte firme care folosesc infrastructura Rodipet.
În februarie 2010 s-a aprobat închirierea chioşcurilor prin contracte de asociere cu participaţiune. Au fost făcute contracte cu diverse firme, iar cel mai mult a câştigat Press Point, care ţine de grupul Hyparion. Rodipet are, totodată, 70 de maşini puse sub sechestru la Buftea şi aproximativ 1.300 de chioşcuri.

50
de milioane de euro este suma pe care Rodipet o datorează ANAF.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite