Riscul valutar îi loveşte pe cei cu credite în franci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deprecierea semnificativă a leului în raport cu francul elveţian este resimţită din plin de cei care au luat credite în această monedă în urmă cu doi-trei ani. Restanţele cresc exploziv de la o lună la alta. Francul elveţian s-a scumpit de la începutul anului cu peste 40 de bani, ajungând la 3,23 lei. Creşterea francului este dată de apetitul investitorilor pentru moneda de refugiu.

După ce Standard & Poor's a decis săptămâna trecută să reducă ratingul Irlandei la cel mai redus nivel al ultimilor 15 ani, investitorii de pe pieţele internaţionale s-au orientat din nou spre monede de refugiu şi au cumpărat masiv franci elveţieni.

Citiţi şi:

Braşovenii, în topul datornicilor
Restanţele la credite ale populaţiei şi firmelor au crescut cu 72% de la începutul anului

„Investitorii cu aversiune faţă de risc au cumpărat franci pe fondul unui mix de ştiri negative. Ratingul Irlandei a fost coborât cu o treaptă, iar datele din SUA au fost dezamăgitoare", a explicat Giovanni Staunovo, analist valutar la UBS AG din Zürich, potrivit Bloomberg. Astfel, francul a câştigat teren în raport cu euro şi a atins miercuri cel mai înalt nivel de la introducerea monedei unice, în 1999 - de 1,2994 franci/euro.

Francul, refugiu pentru investitori

Aprecierea semnificativă a francului, cumulată cu scăderea leului în raport cu euro, se resimte şi pe piaţa autohtonă. Cursul de schimb leu/franc a crescut în ultima săptămână cu aproape 1,5%, Banca Naţională a României anunţând pentru astăzi o referinţă de 3,2348 lei/franc elveţian. De la începutul anului, moneda elveţiană s-a scumpit cu peste 40 de bani, iar analiştii spun că evoluţia din următoarea perioadă a cursului leu/franc va depinde de ceea ce se va întâmpla pe pieţele europene.

Dacă investitorii vor continua să parieze în continuare pe franc, atunci este de aşteptat ca valuta să se scumpească şi pe piaţa românească. Perspectivele de depreciere a francului sunt însă reduse în contextul în care Philipp Hildebrand, guvernatorul Băncii Naţionale a Elveţiei, a declarat recent că banca are o capacitate limitată de a contracara aprecierea monedei naţionale.

Rate mai mari

Raportul de schimb leu/franc se calculează în funcţie de cotaţiile euro/franc şi leu/euro. Astfel, doar o apreciere mai mare a leului în raport cu euro faţă de cea a francului ar putea duce la o ieftinire a monedei elveţiene. Scumpirea francului elveţian este resimţită din plin de românii care au contractat credite în această valută între 2006 şi 2008, perioadă în care dobânzile erau foarte mici.

„Evoluţia actuală a cursului leu/franc elveţian îi afectează pe cei care au contractat credite în această valută, pentru că sporeşte costul îndatorării. Este o consecinţă ce ar fi trebuit să fie, dacă nu aşteptată, cel puţin luată în calcul ca posibilitate", a declarat Dorin Badea, directorul Trezoreriei din cadrul UniCredit Ţiriac Bank.

Mai mult, odată cu scumpirea francului, mulţi dintre debitori au avut parte de o creştere a dobânzilor, pentru că multe dintre bănci au practicat dobânzi promoţionale în primii ani de creditare. Astfel, restanţele la împrumuturile în franci au crescut de peste nouă ori în intervalul iunie 2009 - iunie 2010 şi au ajuns la echivalentul a 111 milioane de euro. Peste 10% din împrumuturile populaţiei aflate în derulare sunt în franci elveţieni, iar valoarea lor depăşea la jumătatea anului echivalentul a 3,26 miliarde de euro.

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite