Risc de 50% pentru o nouă recesiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Ingineria financiară"  a Europei nu este de-ajuns pentru a pune capăt crizei datoriilor de stat, a declarat ieri economistul american Nouriel Roubini, care a avertizat că există o probabilitate de 50% ca Statele Unite, Europa şi Marea Britanie să reintre în recesiune în următoarele 12 luni.

Cel care a anticipat, cu patru ani înainte, criza mondială izbucnită în 2008 a remarcat o extindere a crizei datoriilor şi la unele bănci franceze şi belgiene. „Există,  din păcate, un risc de cel puţin 50% ca, în următoarele 12 luni, în SUA, Marea Britanie, zona euro şi în toate economiile avansate să vină, mai degrabă, o nouă recesiune decât o relansare economică", a declarat Nouriel Roubini, citat de Bloomberg. Liderii europeni nu au ajuns încă la o decizie pentru suplimentarea Facilităţii Europene pentru Stabilitate Financiară (fondul de urgenţă al UE), dar încearcă să găsească o soluţie pentru a salva Grecia de la intrarea în incapacitate de plată.

Şi alte agenţii ar putea retrograda SUA

Nici situaţia din Statele Unite nu este mai bună. Potrivit Reuters, analiştii de la Bank of America Merrill Lynch estimează că ratingul SUA va fi probabil redus până la finele anului de încă una dintre cele două agenţii de evaluare care au păstrat până acum calificatul maxim - Fitch şi Moody's. În august, S&P a coborât ratingul SUA de la „AAA" la „AA+", din cauza deficitului ridicat şi a datoriei publice în creştere, ceea ce a dus la prăbuşirea pieţelor financiare din întreaga lume. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite