SocGen are nevoie de 3,3 miliarde de euro pentru menţinerea nivelului capitalurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banca franceză Societe Generale (SocGen) are nevoie de 3,3 miliarde de euro pentru a ajunge la pragul de 9% stabilit pentru rata de adecvare a capitalului de către liderii europeni, în timp ce banca portugheză Millennium BCP are un deficit de 2,36 miliarde de euro. Ambele bănci sunt prezente în România, Societe Generale prin intermediul BRD, iar Millennium sub brand propriu.

Potrivit Autorităţii Bancare Europene, 70 de bănci europene, care au fost incluse în testele de stres din iulie, trebuie să-şi majoreze rata de adecvare a capitalului pentru a ajunge la un nivel de 9% până la jumătatea anului următor. Băncile ar avea nevoie în total de fonduri de 106 miliarde de euro. La testele de stres derulate în iunie, autoritatea europeană a folosit o rată minimă de adecvare a capitalului de 5%. Totodată, potivit reglementărilor internaţionale Basel III, băncile ar trebui să ajungă la un nivel de 7% până în 2019.

Potrivit datelor preliminare ale Băncii Franţei, Societe Generale are nevoie de 3,3 miliarde de euro pentru a atinge un nivel de 9% al capitalului de rang întâi al activelor ponderate la risc. Deficitul total de capital al celor mai mari patru bănci franceze este de 8,8 miliarde de euro, se arată într-un comunicat al băncii centrale, postat pe site-ul Societe Generale. Doar Credit Agricole nu are nevoie de o majorare a capitalului, în timp ce BNP Paribas necesită 2,1 miliarde de euro, iar banca BPCE 3,4 miliarde de euro.

Datele prezentate de Banca Franţei sunt preliminare şi se pot schimba în funcţie de situaţia financiară a instituţiilor de credit la 30 septembrie. Sumele finale ar putea fi anunţate în noiembrie.

Pentru Millennium BCP, necesarul de capital este de 2,36 miliarde de euro, din care 1,3 miliarde de euro rezultă din reevaluarea la preţurile pieţei a expunerii pe datorii suverane, potrivit unor informaţii din partea Băncii Portugaliei, postate pe site-ul Millennium.
Suma rămasă este prevăzută, aproape în întregime, în planurile de capitalizare remise de Millennium Băncii Portugaliei, ca parte a Programului de Asistenţă Financiară.

Potrivit Millennium, banca a luat o serie de măsuri, după 30 iunie, care au condus la creşterea cu 600 de milioane de euro a capitalului de rang întâi al activelor ponderate la risc. Ca urmare, necesarul de finanţare ar trebui revizuit la 1,75 miliarde de euro. Autoritatea Bancară Europeană a folosit date de la mijlocul anului pentru a calacula deficitul de capital la bănci.
Banca va continua iniţiativele anterioare de creştere a ratei de adecvare a capitalului, mai ales prin reducerea activelor şi restructurarea portofoliilor internaţionale, dar va studia şi alte posibilităţi, inclusiv linia de finanţare de 12 miliarde de euro a guvernului portughez disponibilă pentru recapitalizări în sistemul bancar.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite