Rezultatele SIF-urilor nu au influenţat cotaţiile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toate cele cinci Societăţi de Investiţii Financiare (SIF) şi-au făcut publice rezultatele financiare obţinute în primele şase luni ale acestui an. Faţă de perioada similară a anului trecut,

Toate cele cinci Societăţi de Investiţii Financiare (SIF) şi-au făcut publice rezultatele financiare obţinute în primele şase luni ale acestui an. Faţă de perioada similară a anului trecut, evoluţia profitului la SIF-uri a înregistrat, în ordinea raportării, o creştere cu 70,9% la SIF 5 Oltenia, cu 194% la SIF 4 Muntenia, a stagnat la SIF 3 Transilvania, a scăzut cu circa 40% la SIF 2 Moldova şi a urcat cu 52,4% la SIF 1 Banat-Crişana. Rezultatele nu au luat prin surprindere nici investitorii, nici analiştii. "Rezultatele SIF-urilor au fost bune şi conform aşteptărilor din piaţă. Acest lucru a fost reflectat şi de evoluţia pozitivă pe care titlurile SIF au avut-o la bursă, creşterea indicelui reprezentativ - BET-FI - fiind de aproape 10% în ultima lună", susţine Andreea Ciobanu, analist Intercapital.

Profit sub aşteptări la SIF Moldova
Singurele rezultate care au lăsat un gust amar au fost cele raportate de SIF Moldova. "Dacă SIF 5 Oltenia a raportat rezultate bune şi aşteptate, putem spune că SIF 1 Banat-Crişana a constituit o surpriză plăcută, înregistrând o evoluţie pozitivă, peste aşteptări. La polul opus se află SIF 2 Moldova. Deşi ne aşteptam să aibă rezultate mai slabe din cauza biletelor executate de AVAS, profitul raportat este mai mic faţă de cel la care ne-am fi aşteptat", explică Laurenţiu Roşoiu, analist la Active International.
"Într-adevăr, rezultatele SIF 2 sunt uşor mai slabe faţă de aşteptările din bugetul prognozat, şi se vede că au rămas în urmă cu vânzările", spune Adrian Mănăilă, directorul Elda Invest. SIF 2 a raportat un profit net de 29,67 milioane lei (8,31 milioane euro) pe primul semestru din 2006, cu 40% mai mic faţă de cel obţinut în primele şase luni ale anului precedent (49,42 milioane lei). În primul semestru, SIF 2 a efectuat investiţii financiare pe termen scurt în valoare de 843,25 milioane lei, faţă de 5,18 milioane lei, cât raporta în perioada similară a anului trecut, iar cea mai mare parte a acestora este reprezentată de acţiuni cotate la Bursa de Valori Bucureşti.

Fără ecou la bursă
Rezultatele financiare nu s-au reflectat în mod semnificativ în piaţă. "În afară de cursul titlurilor SIF Moldova, care au înregistrat, în şedinţa următoare raportării, o corecţie mai importantă, celelalte evoluţii nu au fost afectate, semn că aceste rezultate erau aşteptate", este de părere analistul de la Active International. Corecţiile care au urmat raportărilor sunt puse pe seama speculatorilor: "Cred însă că aceste mici corecţii sunt date de speculatori. Cei care estimează rezultate bune cumpără înaintea raportării, apoi, în momentul în care se confirmă aşteptările, îşi marchează profiturile", explică Roşoiu. Trebuie să ţinem cont şi de faptul că valoarea activului net este raportată, în fiecare lună, către bursă, incluzând şi profiturile, însă neauditate. "Din acest punct de vedere, putem spune că SIF 4 Muntenia a raportat rezultate neaşteptate. În timp ce toate celelalte SIF-uri (inclusiv SIF Moldova) au raportat profi-turi auditate mai mari faţă de cele neauditate, SIF Muntenia a prezentat un profit net mai mic cu aproape 5 milioane RON", a subliniat Laurenţiu Roşoiu.

Acţiunile SIF mai au potenţial de creştere
Pe termen mediu, titlurile SIF mai au potenţial de creştere, susţin analiştii din piaţa de capital. SIF-urile sunt încă tranzacţionate cu discount, existând o diferenţă destul de mare dintre valoarea VUAN-ului (n.r. - valoarea activului net unitar) şi preţul din piaţă", explică Andreea Ciobanu. La rândul său, Laurenţiu Roşoiu apreciază că titlurile SIF vor rămâne, pe termen scurt, într-o etapă de acumulare, iar pe termen mediu şi lung îşi vor menţine tendinţa de apreciere. Titlurile SIF s-au apreciat, ieri, la bursă, în medie, cu 0,72%. Cea mai mare creştere, cu 1,17% faţă de sesiunea precedentă, a fost înregistrată de SIF 5, care a încheiat la cursul de 2,59 RON/acţiune. Acesta a fost urmat de SIF 2, cu o apreciere de 0,99% (2,05 RON/acţiune) şi de SIF 3, cu o urcare de 0,98%, până la 2,06 RON/acţiune.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite