Rezervă de egalizare pentru asigurarea creditelor bancare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Începând cu momentul aderării României la Uniunea Europeană, asigurătorii care subscriu riscuri de credite vor fi obligaţi, potrivit unui ordin al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, să

Începând cu momentul aderării României la Uniunea Europeană, asigurătorii care subscriu riscuri de credite vor fi obligaţi, potrivit unui ordin al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, să constituie o rezervă de egalizare pentru această clasă de risc.
Altfel spus, companiile de asigurări vor trebui să pună bani de-o parte (din primele încasate pentru acoperirea riscurilor adiacente creditelor), astfel încât, în cazul în care se adună prea multe daune, reprezentând sume considerabile, acestea să poată fi despăgubite. Prevederea este cuprinsă în Ordinul nr. 113109 al CSA, în care se arată că rezerva minimă va fi de 134% din valoarea medie a primelor încasate anual în ultimii cinci ani. Această rezervă va fi suplimentată anual cu 75% din valoarea excedentului tehnic aferent clasei de asigurări de credit. Conform actului normativ, acest tip de rezervă nu trebuie să fie constituit de către asigurătorii cu un volum al primelor încasate (pentru credite) mai mic de 4% într-un exerciţiu financiar, şi sub 2,5 milioane euro.

Creditele nu se vor scumpi
Secretarul general al Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare (UNSAR), Florentina Almăjanu, ne-a declarat că această măsură nu va duce la o scumpire a creditelor. "Asigurătorii îşi iau şi acum o marjă pentru astfel de riscuri, astfel că la intrarea în vigoare a prevederii nu ne putem aştepta să se scumpească împrumuturile bancare astfel asigurate", a spus oficialul UNSAR. Desigur, banii reprezentând rezerve de egalizare nu vor sta în seifurile companiilor de asigurări, ci vor fi plasaţi pe pieţele financiare, astfel încât să le crească valoarea şi să poată fi accesaţi oricând, în cazurile de urgenţă.

Metoda de calcul al rezervei de egalizare
1. Valoarea minimă a rezervei de egalizare va fi de 134% din media primelor încasate anual în ultimii 5 ani, inclusiv ultimul exerciţiu încheiat, după deducerea cedărilor şi adunarea acceptărilor în reasigurare;
2. Această rezervă se va constitui, în fiecare dintre anii financiari consecutivi, prin alocarea unui procent de 75% din excedentul tehnic aferent clasei de asigurări de credite, până când valoarea rezervei va fi cel puţin egală cu valoarea minimă prevăzută la punctul 1.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite