Revine interesul pentru apartamente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele mai căutate unităţi locative au două camere şi un preţ de strigare de 65.000 de euro. Cumpărătorii vin din ce în ce mai des la vizionări de locuinţe, ceea ce arată o creştere a apetitului pentru achiziţionarea de case. Vânzările se perfectează însă greu. 

Costin Mihalea, din Bucureşti, a scos la vânzare apartamentul său de trei camere situat în cartierul Drumul Taberei în noiembrie 2010. Preţul cerut: 65.000 de euro. După aproape trei luni, a reuşit să-l vândă. Suma obţinută: 56.000 de euro.

Vezi aici care sunt cele mai căutate cartiere din marile oraşe

„Dacă vrei să vinzi, trebuie să laşi la preţ", spune Mihalea. Aşadar,pentru bucureştean nu a fost o afacere tocmai bună, însă el avea nevoie urgentă de bani. Veştile bune vin din altă parte, şi anume din interesul manifestat de cumpărătorii potenţiali. În medie, apartamentul lui Mihalea a fost văzut de cinci ori pe zi de clienţi diferiţi.

Proprietari optimişti

Bucureşteanul a remarcat că toţi clienţii care i-au călcat pragul au avut ceva în comun: studierea în amănunt a caracteristicilor apartamentului. Cu alte cuvinte, „au căutat nod în papură", spune proprietarul.

Bineînţeles, totul face parte din strategia de negociere. Şi dacă Mihalea a fost nevoit să vândă, nu acelaşi lucru se poate spune despre majoritatea proprietarilor de apartamente. Optimismul proprietarilor, alimentat de o creştere a interesului potenţialilor cumpărători comparativ cu decembrie anul trecut, a dus în ianuarie la creşterea cu până la 2,5% a preţului apartamentelor de vânzare din principalele 7 oraşe din România, potrivit unui studiu realizat de imobiliare.ro.

În ciuda acestor cifre, valoarea indicelui naţional imobiliare.ro pentru prima lună a anului a ajuns la valoarea de 1.031 euro pe metru pătrat  util, cu doi euro mai puţin decât în decembrie 2010. Procentual însă, scăderea de 0,2% este aproape neglijabilă.

„După o serie de valori minime record înregistrate în majoritatea oraşelor analizate, luna ianuarie aduce primele răsturnări de situaţie", spune Adrian Erimescu, directorul general al imobiliare.ro. Cele mai mari creşteri au fost în Constanţa (2,4%), Timişoara (1,5%) şi Braşov  (1,3%). Lucrurile se schimbă dacă ne raportăm la ianuarie 2010. Locuinţele sunt în prezent cu 15% mai ieftine.

Şase luni pe piaţă

Totuşi,nu putem încă vorbi de o tendinţă, chiar dacă interesul manifestat de cumpărătorii potenţiali a crescut. Şi asta pentru că de la interes la cumpărare este cale lungă. Astfel, timpul scurs între momentul listării proprietăţii şi achiziţia propriu-zisă este în continuare mare, poate ajunge şi la şase luni.

„Acesta este timpul necesar, într-o perioadă dificilă ca aceasta, pentru ca oamenii să se decidă asupra locuinţei şi modalităţilor de plată, să-şi aleagă apartamentul şi să analizeze toată oferta din piaţă", afirmă Nimrod Zvik, director de marketing şi vânzări al Be Igloo, compania de vânzări a fondului de investiţii Romania Invest, care are în portofoliu peste 900 de apartamente.

Durata în care clienţii iau decizia de cumpărare depinde în mod direct de situaţia economică incertă, nesiguranţa locului de muncă, obţinerea dificilă a unui credit dar şi de o neîncredere încă prezentă faţă de piaţa imobiliară, potrivit managerului Be Igloo.

Vedeta pieţei rămâne în continuare locuinţa de două camere, cu un preţ mediu de 65.000 de euro, sumă determinată de limitarea prin programul „Prima Casă". „Aceste apartamente sunt suficient de spaţioase pentru a găzdui o familie, dar şi atât de mici încât să nu coste prea mult", explică Nimrod Zvik. 

Comportamentul clienţilor în cifre

-1 lună este durata medie în care clientul se decide să cumpere o locuinţă, de la data primei vizionări
-3 este numărul mediu de vizionări pe care un potenţial cumpărător le face înainte de a lua decizia de cumpărare
-1,5/cameră este raportul dintre numărul de locuitori şi volumul de unităţi locative din Bucureşti
Sursa: Be Igloo

2,4% reprezintă cea mai mare creştere de preţ înregistrată în luna ianuarie a acestui an.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite