Revenirea economiei scumpeşte energia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Petrolul se va scumpi cu 19% în 2010, pe măsură ce economia globală îşi revine după recesiune. Principalii factori luaţi în calcul sunt cererea mondială, cursul dolarului SUA şi producţia statelor membre OPEC.

Analiştii de la Societe Generale şi Raiffeisen, care au oferit pentru acest an cele mai corecte prognoze, anticipează că preţul mediu din trimestrul IV din 2010 se va situa între 92,5 şi 88 de dolari pe baril faţă de cotaţia actuală de 74 de dolari de la Bursa din New York. Brokerii de pe Wall Street intervievaţi de Bloomberg au prognozat în medie un preţ de 83 de dolari pe baril.

Dolarul poate dicta preţul petrolului

Cotaţiile petrolului de anul viitor vor creşte pe măsură ce India şi China îşi vor accelera ritmul de dezvoltare, situându-se peste media economiei globale, iar livrările statelor membre OPEC (Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol) se vor restrânge. La finalul reuniunii care se desfăşoară azi în capitala Angolei, Luanda, este aşteptată menţinerea actualelor cote de producţie alocate statelor membre, cu toate că prognoza Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE) indică o majorare a consumului mondial cu 1,7%.

„Luând în calcul majorarea cererii globale şi menţinerea producţiei OPEC la nivel constant, stocurile de ţiţei se vor diminua, ceea ce va imprima o tendinţă crescătoare a preţului", declară Mike Wittner, şeful departamentului de cercetare al Societe Generale. De asemenea, bursele de mărfuri vor profita de pe urma slăbiciunii dolarului şi a dobânzilor extrem de scăzute din SUA, adaugă el.

Cotaţia petrolului a urcat cu 66% în acest an datorită reducerilor succesive ale cantităţilor livrate de OPEC şi revenirii economiei globale din cea mai gravă recesiune de după cel de-al Doilea Război Mondial. Pentru 2010 se prognozează majorarea cererii de ţiţei, prima din ultimii trei ani.

În cazul în care dolarul îşi va continua tendinţa de apreciere pe parcursul anului viitor, preţul petrolului ar putea scădea cu 19%, până la 60 de dolari pe baril, consideră analiştii de la Deutsche Bank. „În toate cazurile cursul dolarului va influenţa puternic piaţa petrolului", a declarat Adam Sieminski de la Deutsche Bank.

Opec nu micşorează producţia

Înaintea deschiderii lucrărilor reuniunii OPEC, secretarul-general al organizaţiei, Abdul el-Badri, a declarat că există un consens pentru menţinerea cotelor de producţie. Algeria, Kuweit, Libia şi Qatar au dat de înţeles că nu sunt necesare modificări ale cotelor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite