Revenirea apetitului pentru risc în rândul investitorilor opreşte dolarul american din creştere
0Dolarul american a fost unul dintre activele care au resimţit puternic îmbunătăţirea sentimentului din pieţe. După câteva săptămâni de creşteri susţinute, determinate de accentuarea temerilor privind evoluţia crizei datoriilor suverane din Europa – fapt care a dus la o “fugă” a investitorilor în active considerate sigure, precum dolarul american şi yen-ul japonez – cele două valute au resimţit negativ atenuarea temerilo
Revenirea apetitului pentru risc în rândul investitorilor a dus la vânzări care au depreciat moneda SUA în raport cu cea mai mare parte dintre celelalte monede de referinţă.
Revenirea încrederii investitorilor, şi creşterea apetitului pentru risc din partea acestora, a venit pe fondul speranţelor că modificările preconizate ale tratatelor europene, ar putea permite achiziţii masive de obligaţiuni de către Banca Centrală Europeană (BCE). Deasemeni, zvonurile că Fondul Monetar Internaţional (FMI) s-a oferit să sprijine Italia, au ajutat de asemenea îmbunătăţirea sentimentului în pieţe, chiar dacă informaţiile au fost ulterior negate de către oficialii celor două părţi implicate.
Între timp, randamentele obligaţiunilor emise de statele periferice au început să scadă brusc, deşi, dobânzile cerute pentru obligaţiunile guvernamentale italiene pe zece, cinci şi doi ani rămân deasupra pragului critic de 7%, un nivel considerat de investitori şi analişti ca fiind nesustenabil.
Moneda unică europeană a urcat cu 0,4% în raport cu dolarul american, ajungând la 1,3374 dolari, după ce în cursul săptămânii trecute moneda unică a pierdut circa 2% în faţa celei americane. În raport cu yenul, moneda europeană a scăzut cu 0,6% până la 103,90 yeni pentru un euro.
„Zona euro ajunge la un punct de fierbere iar deciziile ce vor fi luate în următoarele două săptămâni vor determina supravieţuirea sau prăbuşirea monedei euro si proiectul european”, a declarat Kathleen Brooks, director de cercetare al companiei Forex.com, companie specializată în tranzacţii pe pieţele valutare, pentru cotidianul britanic Financial Times.
Economiile emergente între câştigători
Marii câştigători ai îmbunătăţirii apetitului investitorilor pentru active riscante au fost pieţele în curs de dezvoltare şi monedele naţionale ale marilor exportatori de bunuri de consum.
Pe fondul creşterilor înregistrate de metale şi materii prime pe pieţele de mărfuri, dolarul australian a câştigat la rândul său circa 1,1% în raport cu dolarul american, ajungând la nivelul de 0,9925 dolari americani pentru o unitate din moneda australiană, şi cu 1,6% în raport cu yenul japonez, ajungând la nivelul de 77,10 yeni.
Deasemeni, scumpirea barilului de petrol cu mai mult de doi dolari a contribuit semnificativ la aprecierea coroanei norvegiene cu 1,2% în raport cu moneda americană, până la nivelul de 5,8602 coroane pentru un dolar. Şi ca urmare a faptului că preţul aurului a crescut deasemeni puternic, randul, moneda naţională a Africii de Sud, s-a apreciat cu 1,4% în raport cu dolarul SUA, până la 8.3575 ranzi pe dolar.
Lira sterlină a avut deasemeni o evoluţie crescătoare în raport cu moneda americană, chiar înaintea raportului de toamnă al Trezoreriei Marii Britanii, urcând cu 0,6%, până la nivelul de 1,5574 dolari pe liră în raport cu moneda americană, şi cu 0,2% faţă de moneda unică europeană.