Revenirea Registrului Comertului in sistemul cameral - "batalia argumentelor"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adunarea Generala a Camerelor de Comert Teritoriale din cadrul CCIR a emis un document de pozitie in care se arata ca pastrarea Registrului Comertului in subordinea Ministerului Justitiei se bazeaza

Adunarea Generala a Camerelor de Comert Teritoriale din cadrul CCIR a emis un document de pozitie in care se arata ca pastrarea Registrului Comertului in subordinea Ministerului Justitiei se bazeaza pe "pseudoargumente" fara suport real.
Sunt demontate, astfel, miturile potrivit carora "organizarea unica a Registrului in subordinea Ministerului Justitiei ar fi benefica mediului de afaceri" sau ca ar fi fost "greu de lucrat pe cand Registrul era impartit intre Camerele de Comert". De fapt, organizarea institutiei nu se face in functie de subordonarea ei, arata reprezentantii CCIR. De asemenea, argumentele referitoare la costurile inregistrarii de firme in Registrul Comertului sunt contrazise, intrucat incasarile din inscrierile in ORC nu reveneau nici Camerelor de Comert, pe cand Registrul se afla in sistemul cameral, nici - in prezent - Ministerului Justitiei. In finalul documentului citat sunt date ca exemple Italia, unde Registrul se afla inca din 1997 in subordinea Camerelor de Comert, si Belgia, unde aceasta trecere s-a realizat in 2002. Concluzia: "o activitate care nu are ca patron statul va cunoaste un progres". Reamintim ca revenirea Registrului Comertului in sistemul cameral - de unde fusese "smuls" in toamna anului 2001 - face in prezent obiectul unei initiative legislative ce a trecut cu brio de Senat si urmeaza sa fie dezbatuta in Camera Deputatilor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite