Revanşa comisarului Moldovan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De vineri, cotidianul "Adevărul" se vinde alături de DVD-ul cu filmul "Revanşa" Sergiu Nicolaescu îşi aminteşte cu precizie de locul de la Plumbuita, acolo unde a filmat secvenţele în

De vineri, cotidianul "Adevărul" se vinde alături de DVD-ul cu filmul "Revanşa"

Sergiu Nicolaescu îşi aminteşte cu precizie de locul de la Plumbuita, acolo unde a filmat secvenţele în care comisarul Moldovan e împuşcat.

"Din groapa de la Plumbuita, dacă urcai un mal de vreo 15 metri, dădeai de un câmp pe care se aflau mănăstirea şi Biserica. Malul era destul de abrupt şi plin de mărăcini. Am gândit că era locul ideal pentru o cascadorie. Mă rostogoleam cu revolverul în mână.

Ajuns jos, reveneam în picioare, trăgeam de haină şi astfel se declanşau exploziile gloanţelor ce intrau în mine, iar eu, rănit fiind, trăgeam în continuare. O moarte spectaculoasă, pe care nimeni n-a mai realizat-o dintr-o bucată", povesteşte regizorul şi protagonistul filmului.

Sergiu Nicolaescu rememorează ziua filmării, când dealul fusese curăţat de mărăcini, însă pe jos se mai aflau încă mii de ţepuşe. Nu a repetat, ca de obicei, şi era un frig "al dracului". Avea trei aparate de filmat.

A dat motor, i-au răspuns operatorii, semn că toate aparatele porniseră, şi s-a aruncat în hăul din spate. "Filmarea şi montajul le-aţi văzut, spune Nicolaescu. Ceea ce nu ştiţi sunt cele câteva zeci de ace de mărăcini pe care le-am scos o săptămână întreagă din mine."

Rebeliunea legionară, o temă în premieră

Cu aceeaşi scenă a început filmul "Revanşa". După ce Titus Popovici îl refuzase, îi rămăsese ambiţia să-l reînvie pe comisar, atunci când toţi credeau că a murit în filmul anterior.

"Pe fondul unor evenimente extrem de importante pentru ţara noastră, explică Sergiu Nicolaescu, schimbarea unui regim politic extremist, cu o dictatură militară, continuă aventura comisarului căutat de poliţia politică."

"Rebeliunea legionară" apărea prima dată într-un film, iar rolurile jucate de Germania şi Hitler erau prezentate cu obiectivitate. "Restul nu mai conta, spune regizorul.

Poate în anumite momente ale filmului, după acţiunea cenzurii, exprimam aprecieri care erau contrare sentimentelor mele de-o viaţă. Totuşi, cred că am avut un mare curaj de a aborda această pagină din istoria României şi şansa uriaşă de a o transforma într-un film văzut de jumătate din populaţia ţării."

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite