Reţetă de "băiat deştept": Euro-P.E.C. a luat energie cu până la 40% mai ieftină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Euro-P.E.C., primul "băiat deştept" a cărui contract direct semnat cu Hidroelectrica a fost denunţat ieri, a beneficiat timp de opt ani de energie mai ieftină cu până la 40% faţă de preţul pieţei.

Administratorul judiciar al Hidroelectrica, Euro Insol, a denunţat ieri contractul semnat de firma gălăţeană Euro-P.E.C. cu Hidroelectrica, iar furnizarea de energie va fi sistată la finele acestei zile.

Potrivit deciziei de denunţare a contractului, Euro-P.E.C. a cumpărat în ultimii şase ani energie, prin contracte directe, mai ieftină cu până la 40% faţă de preţul de pe piaţa reglementată.

Vezi aici decizia de denunţare a contractului semnat de Hidroelectrica cu Euro-P.E.C.

Astfel, în 2006, când preţul mediu PZU (Piaţa Zilei Următoare) era de 157,63 lei/MWh, Euro-P.E.C. cumpăra energie (380.304 MWh) cu doar 95,18 lei/MWh.
Diferenţele mari de preţ s-au înregistrat şi în contractele semnate în următorii ani.

Vezi mai jos diferenţele de preţ din contractele directe semnate de Euro-P.E.C. şi cel de pe piaţa reglementată, precum şi prejudiciul adus anual companiei de stat Hidroelectrica de acest contract.



Rezultă astfel că prejudiciul adus de contractul semnat cu Euro-P.E.C în perioada 2006 – 31 mai 2012 este de 118,57 milioane de lei. 

Remus Borza, managing partner la Euro Insol, a explicat pentru „Adevărul” că decizia denunţării contractului a fost luată pentru că Euro-P.E.C. avea restanţe către compania de stat de 37 de milioane de lei (plăţi neefectuate de 30,2 milioane de lei şi penalităţi de 7,68 milioane de lei) pentru primele şase luni ale acestui an. 

Euro-P.E.C. are ca obiect de activitate, conform clasificării CAEN, comercializarea energiei electrice. Firma, cu 39 de salariaţi, a înregistrat în 2010 un profit de 1,17 milioane de lei şi o cifră de afaceri netă de 132 de milioane de lei, potrivit datelor Ministerului Finanţelor.

Compania este controlată în proporţie de 89% de omul de afaceri gălăţean Marcel Adrian Comşa, cu o avere estimată de „Forbes 500 Miliardari“ la 16-17 milioane de euro. Controversat pe plan local, inclus pe lista „băieţilor deştepţi“ şi considerat un apropiat al politicienilor fostei puteri, Comşa este unul dintre cei mai discreţi oameni de afaceri ai Galaţiului.

Acţionari minoritari la Euro-P.E.C. sunt Ovidiu Peligrad (7%), Stelian Darie (3%) şi Galina Comşa (1%).  

Contractul semnat cu Euro-P.E.C. este însă unul dintre cele mai mici ca valoare. Hidroelectrica a livrat anul trecut către Euro-P.E.C. 320.876 MWh comparativ cu 2,15 milioane MWh către Energy Holding sau 1,57 milioane MWh către Alpiq RomEnergie.

Întrebat dacă urmează ca şi alte contracte semnate de Hidroelectrica cu „băieţii deştepţi“ să fie denunţate, Borza a răspuns: „E suficient acesta pentru început. Ne uităm pe rând pe toate, cu maximă atenţie. Din câte ştiu, acesta este singurul contract care nu are plăţile la zi.“



tabel contracte euro pec
Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite