Reţeaua furnizorilor Oltchim, o necunoscută pentru Ponta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul crede că piroliza preluată de la Arpechim este suficientă pentru combinatul vâlcean, dar instalaţia nu poate funcţiona fără materii prime de la Piteşti.

Arpechim Piteşti. Rafinăria, care acum aparţine OMV Petrom, produce benzină de tip „nafta", necesară în fabricarea materiilor prime pentru PVC, care se procesează într-o altă instalaţie, cea de piroliză. Iar instalaţia de piroliză de pe platforma Arpechim este deocamdată închisă. De aceea, mai mult de jumătate din capacitatea de producţie a Oltchimului este paralizată, neavând materia primă care ar trebui furnizată de Arpechim.

Sau: Arpechim nafta (OMV Petrom) nu dă materie primă pentru Arpechim Piroliză (Oltchim), care ar trebui să dea materie primă Oltchimului pentru ca la Vâlcea să se producă PVC (peste 50% din cifra de afaceri a combinatului). Aceasta este ecuaţia pe care premierul Victor Ponta a înţeles-o doar pe jumătate, lucru care l-a determinat să declare că „Oltchim poate funcţiona în cea mai mare parte a capacităţii şi fără Arpechim".

De fapt, chiar dacă instalaţia de piroliză de la Arpechim aparţine într-adevăr Oltchimului (încă din 2009), aceasta nu poate funcţiona pentru că OMV a închis partea sa de rafinărie, astfel că pentru piroliză nu mai primeşte materia primă - în speţă, benzina nafta.

La Piteşti e nevoie de 75 de milioane de euro

 „Piroliza stă acum şi sunt 600 de angajaţi acolo, iar dacă vrem să o repornim, este necesară o investiţie de 75 de milioane de euro", ne-a declarat un specialist din cadrul Oltchim. El a explicat că etilena este un gaz care nu poate fi transportat în cisterne, pe calea ferată sau pe şosea, fiind extrem de periculos. De aceea, se procesează la Arpechim, unde circulă prin conducte de la rafinărie la piroliză.

Reamintim că, în urma discuţiilor cu Ministerul Economiei şi cu OPSPI, OMV Petrom şi-a dat acordul de a negocia vânzarea Arpechim cu viitorul acţionar care va câştiga licitaţia Oltchim.

Oltchim şi Arpechim au fost gândite în anii '60 să funcţioneze ca un complex petrochimic integrat. Astfel că Arpechim este principalul furnizor de materii prime pentru combinatul din Râmnicu-Vâlcea şi nu trebuia separat, la privatizarea Petrom.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite