Restructurările drastice impuse de UE bagă în faliment industria laptelui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru că numai 15% din producţia autohtonă este conformă cu standardele europene, procesatorii vor fi obligaţi să importe Conducerea Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui

Pentru că numai 15% din producţia autohtonă este conformă cu standardele europene, procesatorii vor fi obligaţi să importe

Conducerea Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL) a avertizat, ieri, într-o scrisoare deschisă, că industria autohtonă de profil "se află în prezent în faţa celei mai dramatice restructurări din ultimii 30 de ani". Acest sector "se află, practic, în pragul falimentului", spun liderii patronali.

Situaţia astfel creată "poate avea repercusiuni sociale inimaginabile prin neprelucrarea laptelui de la gospodăriile ţărăneşti (peste un milion), dar şi prin pierderea mai multor locuri de muncă - urmare a falimentelor unor fabrici autohtone", se explică în scrisoare.

Laptele românesc, mai scump decât cel din UE

Situaţia actuală este creată, potrivit patronatelor din domeniu, de faptul că marea majoritate a procesatorilor români din industria laptelui sunt obligaţi, de la 1 ianuarie 2007, să prelucreze numai lapte materie primă conform cu cerinţele Uniunii Europene. În prezent, în România numai 15 la sută din laptele produs îndeplineşte reglementările europene din domeniu, restul fiind neconform. Din această cauză, şi în condiţiile în care preţul laptelui materie primă conform plătit fermierilor români este mai mare decât în UE (0,36 - 0,40 euro/litru, faţă de 0,31 euro/litru în Olanda sau 0,27 euro/litru în Europa Centrală), societăţile procesatoare vor fi obligate să importe o mare parte din materia primă.

Importurile de produse finite vor creşte, de asemenea, substanţial, ceea ce va pune în dificultate atât industria autohtonă de prelucrare, cât şi micii producători români, care îşi vor pierde sursele de venit.

Lupta cu piaţa neagră, din ce în ce mai grea

O altă problemă cu consecinţe grave o constituie, în opinia patronatelor, lupta cu piaţa neagră la care se expun societăţile româneşti, în condiţiile în care laptele colectat de la micii producători, prin punctele de colectare a laptelui, devine ilegal în România. În aceste condiţii, patronatele consideră că este nevoie urgent de iniţierea unui dialog cu autorităţile publice şi este necesară o legislaţie clară care să permită societăţilor membre APRIL să-şi păstreze drepturile obţinute în domeniul procesării laptelui, să reglementeze introducerea laptelui praf pe lista produselor care se pot fabrica din lapte neconform şi utilizarea acestuia pe teritoriul României ca produs conform.

Autoritatea Veterinară, acuzată că hărţuieşte firmele

Conducerea APRIL mai susţine că Autoritatea Veterinară "hărţuieşte" firmele de profil, prin impunerea nejustificată a unor reguli. "Ne confruntăm cu un exces de zel din partea ANSVSA, care de trei luni hărţuieşte fabricile, le ia la puricat, legându-se de lucruri mărunte. Dintr-o dată, fabricile nu mai sunt bune. Am cerut ca premierul să analizeze activitatea acestei instituţii în ultimii trei ani şi să promoveze la conducerea ei persoane competente şi bine intenţionate", a declarat preşedintele APRIL, Valeriu Steriu. Potrivit acestuia, ANSVSA impune tuturor procesatorilor să prelucreze lapte conform normelor europene, deşi autorităţile române au convenit cu UE o perioadă de tranziţie de trei ani, în care această restricţie să fie aplicată doar firmelor care doresc să livreze produsele în UE. APRIL este formată din 35 de firme care activează în sectorul procesării laptelui şi produselor lactate.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite