Restructurarea mineritului nu are alternative

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sectorul minier are nevoie de 2,2 miliarde dolari pentru restructurare. Baza acesteia o reprezinta disponibilizarile si inchiderea minelor. Un rol important il are o agentie cu nume imposibil -

Sectorul minier are nevoie de 2,2 miliarde dolari pentru restructurare. Baza acesteia o reprezinta disponibilizarile si inchiderea minelor. Un rol important il are o agentie cu nume imposibil - ANDIPRZM, careia ii revine sarcina de regenerare socio-economica a regiunilor miniere. De la 1 iulie, activitatea ANDIPRZM va fi regandita, astfel incat cele 14 colective zonale sa fie grupate in 6 birouri regionale. Carbunele a salvat productia de energie a Romaniei in anul secetos 2003. Cu toate acestea, activitatea din minerit este nerentabila, ca si sectorul productiei de energie termoelectrica.
Carbunele Ploiesti, divizat in trei societati
Din SN Carbunelui Ploiesti se vor desprinde trei societati comerciale: Carbonifera Ploiesti, Lignitul Ploiesti si Salajul Sarmasag. Scopul reorganizarii este rentabilizarea financiara a minelor societatii. Capacitatea de productie se va reduce, iar 50 la suta din mineri vor fi disponibilizati, adica un numar de 1.757 de mineri. Pana la sfarsitul lui 2005 vor fi inchise 10 mine, iar in 2006, alte doua. Societatea-mama, Carbunele Ploiesti, va ramane cu obligatia inchiderii minelor, incasarii creantelor, platii datoriilor la bugetul de stat si lichidarii pierderilor. Carbunele Ploiesti a mai inchis 45 de mine, 17 cariere si a mai disponibilizat 11.993 de salariati. Acelasi proces il urmeaza si SN Lignitului Oltenia. Cele mai rentabile cariere au intrat in componenta centrelor energetice Rovinari, Turceni si Craiova. Scopul a fost acela de a-i atrage pe investitorii interesati de productia energetica. Dupa aproape doi ani, acestea se afla in stadiul cautarii de consultant pentru privatizare.
34.800 de mineri, in 2007
Pentru acest an sunt programati 7.000-7.500 de mineri pentru disponibilizare. In Romania trebuie sa mai ramana doar 34.800 de mineri pana in 2007. Uriasele disponibilizari din minerit isi vor arata foarte curand fata. Prima consecinta: tinerii nu doresc sa mai devina mineri.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite