Restricţii pe piaţa pensiilor private

0
Publicat:
Ultima actualizare:

să contribuie. Oficialii estimează că legea ar putea intra în vigoare la jumătatea anului 2007."Conform proiectului de lege a pensiilor obligatorii administrate privat, cei care nu-şi exprimă

să contribuie. Oficialii estimează că legea ar putea intra în vigoare la jumătatea anului 2007.
"Conform proiectului de lege a pensiilor obligatorii administrate privat, cei care nu-şi exprimă opţiunea pentru o societate anume în termen de trei luni de la data intrării în vigoare a legii vor fi alocaţi obligatoriu unei societăţi", a declarat, pentru Adevărul, Mircea Oancea, preşedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). El spune că, deocamdată, criteriile după care vor fi distribuiţi cotizanţii între diferitele companii autorizate să funcţioneze pe piaţa pensiilor private nu au fost stabilite. Însă termenul previzionat pentru această operaţiune este de o lună.
Suma maximă care poate constitui cotizaţia la un fond de pensii privat este de 15% din veniturile asiguratului. Acesta poate primi pensie după o perioadă de participare la sistem de cel puţin 90 de luni şi numai după vârsta de 60 de ani, explică Ion Giurescu, vicepreşedintele CSSPP. În plus, fondurile acumulate trebuie să fie cel puţin egale cu suma necesară obţinerii pensiei facultative minime.
Pot opta pentru un fond de pensii facultative angajaţii, inclusiv funcţionarii publici sau persoanele fizice autorizate. Contribuţiile la un fond de pensii facultative vor fi reţinute şi virate de către angajator sau, după caz, de către persoana beneficiară, odată cu contribuţiile de asigurări sociale obligatorii.
Pentru persoanele de până în 45 de ani, care sunt deja asigurate şi contribuie la sistemul public, contribuţia la un fond de pensii privat este facultativă.
Bătălie crâncenă pentru clienţi
Procesul de autorizare a companiilor care vor activa pe piaţa fondurilor de pensii facultative, demarat ieri, se va încheia la finele lunii ianuarie 2007, când va începe colectarea contribuţiilor în acest sistem. Conducerea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private estimează că vor depune documentaţia pentru a deveni administratorii fondurilor de pensii private 10-15 companii, societăţi de asigurări şi bănci. Activitatea de autorizare a companiilor este doar primul pas pe care trebuie să-l facă jucătorii de pe această piaţă, unde se anunţă de altfel o concurenţă puternică. Astfel, societăţile care au trecut de criteriile de autorizare privind capitalul social minim (echivalentul în lei al sumei de 1,5 milioane de euro, din fonduri proprii), cele privind bonitatea capitalului, dar şi condiţiile privind conducerea acestora (experienţă de minimum cinci ani în sistemul bancar sau piaţa de capital) au la dispoziţie trei ani pentru a strânge cel puţin 50.000 de clienţi. În caz contrar, riscă să-şi piardă autorizaţia de funcţionare.
Guvernul va începe, de anul viitor, o amplă campanie de informare a populaţiei privind beneficiile participării la sistemul privat de pensii. Un studiu al UniCredit Group arată că în România potenţialul mediu de a investi în astfel de produse financiare este de 17,5 euro/persoană, faţă de media din Europa Centrală şi de Est, de 22 euro/persoană.

Pensia privată ajunge la 140 de euro pe lună
O estimare bazată pe calculele operatorilor din piaţă arată că în cazul unei contribuţii lunare de 20 de euro, timp de 20 de ani, nivelul pensiei private ar putea ajunge la 140 de euro/lună.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite