Restanţele la creditele mari, în uşoară scădere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valoarea restanţelor înregistrate de persoanele fizice şi juridice la creditele mai mari de 20.000 de lei a scăzut uşor în octombrie faţă de luna precedentă, cu 0,54%, după mai multe luni de creştere, până la 14,6 milioane de lei (3,4 miliarde de euro), potrivit datelor Băncii Naţionale a României.

Cele mai multe sume restante (80%) aveau la finele lunii octombrie pentru întârzieri mai mari de 90 de zile, respectiv 11,8 miliarde de lei (2,74 miliarde de euro). Şi valoarea sumelor datorate a înregistrat o scădere de până la 231,53 miliarde de lei (53,84 milioane de euro).
Astfel, ponderea restanţelor în totalul portofoliului de împrumuturi s-a menţinut la 6,3% în octombrie, însă a crescut de la 3% în urmă cu un an. Şi numărul debitorilor cu restanţe a scăzut în octombrie, cu 3% faţă de luna precedentă, până la 235.075 de persoane fizice şi juridice.

Firmele au probleme

În ceea ce priveşte numărul debitorilor persoane juridice aflate în proces de reorganizare sau în lichidare, acesta a crescut în perioada menţionată. Astfel, restanţele cumulate de aceste firme a cunoscut o creştere. Aproape 250 de persoane juridice aflate în reorganizare înregistrau în octombrie restanţe în valoare de 562 milioane de lei (130,7 milioane de euro). Totodată, peste 570 de debitori aflaţi în proces de lichidare cumulau sume restante de 431 milioane de lei (100 milioane de euro).

Bancherii nu văd o rezolvare a situaţiei

Datele prezentate de Banca Naţională a României se referă la expunerea faţă de un singur debitor, expunere egală sau mai mare de 20.000 de lei. Aceasta reprezintă 90,8% din valoarea împrumuturilor acordate şi a angajamentelor asumate de către sistemul bancar, conform datelor Centralei Riscurilor Bancare din Banca Naţională a României. Reprezentanţii băncilor comerciale sunt de părere că împrumuturile neperformante vor atinge punctul maxim în luna martie a anului viitor, în principal ca urmare a creşterii cheltuielilor clienţilor în perioada sărbătorilor de iarnă. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite