Restanţele la creditele bancare, în creştere continuă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 730.000 de români înregistrau la finele lunii septembrie restanţe de peste 30 de zile la credite, valoarea lor ajungând la 5,03 miliarde de lei (1,18 miliarde de euro), potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României.

Totalul sumelor restante a crescut cu 77,15% în primele nouă luni din 2010 şi s-au dublat în ultimul an. Din cele aproximativ opt milioane de credite contractate de persoane fizice, pentru 1,08 milioane se înregistrau restanţe la finele primelor trei trimestre din acest an. Astfel, sunt români care nu au reuşit să-şi plătească ratele la scadenţă chiar şi pentru două sau mai multe credite.

Ratele în franci, greu de achitat

Cele mai mari restanţe, de 2,64 miliarde de lei (618 milioane de euro), se înregistrau pentru împrumuturile contractate în moneda naţională, cele mai multe dintre ele fiind credite de consum negarantate cu ipotecă. Valoarea acestora a crescut cu 44,5% în primele nouă luni ale anului. Totuşi, o creştere mult mai însemnată s-a înregistrat la creditele în euro şi în franci elveţieni.

Restanţele la împrumuturile contractate în moneda unică s-au dublat în primele trei trimestre şi au ajuns la 420,86 milioane de euro. În ceea ce priveşte sumele restante pentru finanţările în alte valute, franc elveţian sau yen japonez, acestea au crescut cu 333%, depăşind echivalentul a 136 milioane de euro. Iar asta din cauza aprecierii celor două valute în raport cu moneda naţională. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite