Restanţele la credite judeţ cu judeţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Restanţele la creditele contractate de firme şi populaţie au continuat să crească în luna august, valoarea lor ajungând la 4,74 miliarde de euro, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României.

Totalul restanţelor la credite este mai mare cu 2,25% faţă de luna precedentă şi cu aproape 40% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În condiţiile în care procesul de creditare a bătut pasul pe loc în ultimul an, iar restanţele au continuat să crească susţinut, ponderea sumelor restante în totalul portofoliului de împrumuturi a ajuns la 9,27% de la 7,07% în urma cu un an.

Având în vedere efectul negativ pe care scumpirea euro şi a francului elveţian l-a avut asupra datornicilor, restanţele la împrumuturile în valută reprezintă 55% din total. Cu un an în urmă, cele mai multe sume restante erau la creditele în lei. În ceea ce priveşte structura în profil teritorial a datoriilor, gălăţenii (firme şi populaţie) sunt cei mai mari restanţieri din România, în funcţie de ponderea sumelor restante în totalul portofoliului de credite.

Valoarea ratelor neachitate la timp de firmele şi locuitorii judeţului Galaţi a ajuns în august la echivalentul a 636 de milioane de lei, reprezentând 15,71% din creditele contractate. Judeţul Galaţi este urmat de Alba cu 414 milioane de lei (15,14%), Suceava cu 475 de milioane de lei (14,73%) şi Bistriţa-Năsăud cu 314 milioane de euro (14,29%).

Gorjenii, responsabili cu plata ratei

Deşi în Capitală şi Ilfov ponderea restanţelor se situează sub media la nivel naţional (8,51%), valoarea nominală a restanţelor a ajuns la 7,34 miliarde de lei, peste o treime din totalul sumelor restante din România. La polul opus în topul restanţierilor, se situează judeţul Gorj cu 101 milioane de lei (5,3%), Dâmboviţa cu 113 milioane de lei (5,49%) şi Teleorman cu 67,6 milioane de lei (5,97%). 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite