Restanţele au explodat în luna crizei politice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Restanţele la creditele contractate de populaţie şi firme au înregistrat o creştere semnificativă în luna iulie, în special din cauza deprecierii acute a leului în raport cu euro, determinată de criza politică.

Valoarea lor a ajuns la peste 5,86 miliarde de euro, mai mare cu aproape 4% faţă de luna precedentă şi cu 18,75% comparativ cu nivelul de la începutul anului. Sumele restante la creditele în lei au ajuns la 10,54 miliarde de lei (echivalentul a 2,3 miliarde de euro) şi au urcat doar în iulie cu 3,5%, iar în ultimele şapte luni, cu 13,4%.

Datornicii, afectaţi de scumpirea euro

Cei care au de achitat rate în valută (euro, dolari sau franci elveţieni) au fost puternic loviţi de criza politică din iulie care a dus la o depreciere semnificativă a leului. Euro s-a scumpit numai în iulie cu 2,7%, atingând în acest interval maximul record de 4,6397 lei, francul a crescut cu 2,74%, iar dolarul cu 5,3%. Restanţele în valută au ajuns la echivalentul a 3,56 mili­arde de euro şi au crescut doar în iulie cu 5,7%. Avansul înregistrat de la începutul anului este de peste 27%. 

La finele lunii iunie, peste 730.000 de români înregistrau restanţe mai mari de 30 de zile la creditele contractate de la băncile comerciale. Numărul împrumuturilor cu întârzieri la plata ratelor era însă de aproape un milion. În condiţiile în care leul va continua să piardă teren în raport cu euro, românii se vor descurca tot mai greu cu plata ratelor, iar restanţele vor creşte în continuare.  

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite