Restanţele la plata mobilului se văd la Biroul de Credit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În curând, restanţele la plata facturii la mobil se vor vedea la Biroul de Credit şi vor conta în creionarea riscului de credit asociat fiecărui român. şerban Epure, directorul Biroului de

În curând, restanţele la plata facturii la mobil se vor vedea la Biroul de Credit şi vor conta în creionarea riscului de credit asociat fiecărui român. şerban Epure, directorul Biroului de Credit, a anunţat că au început negocierile legate de contractul cu o societate de telefonie mobilă, iar cea de-a doua companie şi-a exprimat intenţia de a intra în sistem. "Urmează ca, în câteva zile, să fie discutată propunerea în Consiliul de administraţie, iar sistemul ar putea deveni operaţional încă în acest an", ne-a declarat şerban Epure. Deocamdată, la Biroul de Credit sunt înregistraţi un milion de români, dintre care 600.000 au fost restanţieri la un moment dat.
205.000 români, restanţieri la credite
La acest moment, la Biroul de Credit sunt 205.000 români cu restanţe curente, în valoare de 159 milioane RON, 4,6 milioane euro şi 1,4 milioane dolari. Valoarea datoriilor nu e mare, consideră şeful Biroului de Credit, deoarece ponderea restanţelor în valoarea creditelor acordate nu depăşeşte 2%.
La Biroul de Credit sunt înregistraţi şi 5.000 de români care nu au datorii mai mari de 10 RON, există un român restant la 11 bănci, iar 30.000 de persoane au restanţe la cel puţin două bănci. Dacă, iniţial, la Biroul de Credit participanţii (bănci, alte instituţii financiare sau de leasing) furnizau numai informaţii negative - restanţele mai mari de 30 de zile, declaraţiile false către bănci, autorii de infracţiuni economice cu decizii judecătoreşti -, din martie anul trecut au început să furnizeze şi informaţii pozitive.
Biroul de Credit stabileşte la cerere, folosind informaţiile din baza de date, un "grad de risc curent", calculat în funcţie de mărimea restanţei şi timpul asociat, dar rămâne la latitudinea băncii dacă ţine cont sau nu de această informaţie când dă un credit. Spre sfârşitul acestui an, Biroul de Credit va putea calcula un scoring asociat riscului pe care îl prezintă fiecare persoană. Însă despre un istoric de creditare pe fiecare persoană se va putea vorbi numai după câţiva ani.
Propriul istoric, gratuit
Orice persoană poate cere propriul raport de la Biroul de Credit, iar prima dată furnizarea acestui raport e gratuită. Biroul de Credit a livrat, în cei aproape doi ani de funcţionare, circa 4 milioane de rapoarte curente.
Societăţile de leasing vor fi obligate, în urma noilor reglementări privind IFN-urile, să furnizeze informaţii Biroului de Credit.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite