Republica Moldova vrea să transporte energie prin România către UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vice-ministrul Economiei de la Chişinău a afirmat, ieri, că Republica Moldova vrea să construiscă două centrale electrotermice, a căror energie să o exporte prin România către pieţele europene, şi un gazoduct pe relaţia Iaşi-Ungheni.

"Construcţia acestor centrale electrotermice este planificată pentru viitorul apropiat", a declarat Ilarion Popa, viceministru al Economiei, la deschiderea Forumului Regional al Energiei FOREN 2010, organizat la Neptun.

Potrivit acestuia, Autorităţile din Republica Moldova se vor întâlni săptămâna viitoare cu oficiali ai Ministerului român al Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, pentru a discuta despre aceste proiecte.

Ilarion Popa a precizat că unităţile energetice vor fi realizate în localităţile Burlăceni şi Ungheni, iar autorităţile moldoneve nu solicită finanţare din partea României.

"Burlăceni este proiect mai vechi, care a fost stopat iar acum este revigorat, s-au schimbat acţionarii. O parte din energia de aici va fi transportată în UE, prin România. Pentru staţia de la Ungheni negociem cu partea română să facem o linie electrică Ungheni-Iaşi, pentru că 75% din energie produsă este preconitază să fie transportată în România", a afirmat Popa.

În ceea ce priveşte centrala de la Ungheni din Republica Moldova, acest proiect este dezvoltat de o companie din Cehia, pentru care a fost elaborat studiul de fezabilitate. Proiectul de la Burlăceni este derulat de compania Global Internatioanl 2000 împreună cu o companie moldoveană şi una rusească.

Cele două staţii ar urma să aibă, în faza iniţială, o capacitate cumulată de 800 MW.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite