Republica Moldova, salvată de agricultură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Principalul motor al creşterii economice a Basarabiei este agricultura, exporturile fiind de asemenea un factor important ce a adus la ieşirea din recesiune a vecinilor de peste Prut. Agricultura a salvat anul acesta ţara din criză, fiind urmată de industrie. Moldova a întrecut în acest fel evoluţia economică a Ucrainei, a Rusiei şi a României.

În primele nouă luni ale anului, Produsul Intern Brut (PIB) al Republicii Moldova a crescut cu 6,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi a însumat 52,2 miliarde de lei, adică aproape 3,3 miliarde de euro.

Potrivit datelor difuzate de Biroul Naţional de Statistică, cele mai spectaculoase evoluţii s-au înregistrat în agricultură, cu 6,6% mai mult decât anul trecut, şi în industrie, care a crescut cu 6,4%. Perioada de criză a fost bătută în Moldova, în acest segment, de recolta bogată, dar şi de conjunctura internaţională care au dus la creşterea exportului de produse agricole.

Federaţia Rusă, principalul client

„Principalul partener comercial al Moldovei, Federaţia Rusă, a importat anul acesta cu 36% mai multă marfă autohtonă", a declarat Valeriu Lazăr, vicepremierul ţării. Datele arată că, la capitolul agricultură, cel mai bine s-au exportat cerealele, legumele, fructele şi vinurile.

Astfel, Moldova a reuşit să vândă celorlalte ţări produse agricole în valoare de circa 450 de milioane de dolari. Cifra reprezintă 45% din totalul exporturilor în primele nouă luni ale anului.   

S-a recuperat 87% din scăderea de anul trecut

Statisticile mai arată şi că sectorul serviciilior a trecut anul acesta de criză cu o creştere de 5,1%. Construcţiile au reuşit, după doi ani de cădere drastică, să înregistreze o creştere de 3,9%.

Consumul intern, care anul trecut s-a prăbuşit cu 17,1%, şi-a revenit anul acesta, înregistrând o creştere de  4,2%. „Sunt câţiva factori care au cauzat această creştere: 2009, fiind un an de criză, a generat scăderi foarte mari în sectoare ca transporturile, construcţiile, comerţul extern. Asta a dus la scăderea PIB-ului. Creşterea din acest an nu face altceva decât să compenseze în proporţie de circa 87%, ceea ce s-a pierdut în 2009 faţă de 2008", a explicat doctorul în economie Mihai Bologan.

În acelaşi timp, expertul mai crede că pentru o relansare veritabilă a economiei moldoveneşti este nevoie de o reformă considerabilă, precum descurajarea activităţilor economice „la negru", scăderea birocraţiei, simplificarea procesului de achitare a impozitelor, susţinerea micilor producători şi condiţii mai bune pentru antreprenori.

Stranierii, finanţatori ai consumului

Pe de altă parte Alexandru Fală, expert în cadrul Institutului IDIS „Viitorul", susţine că toate creşterile sunt fireşti, în condiţiile în care în 2009 s-au înregistrat căderi importante în toate sectoarele economiei.

„Economia Moldovei rămâne în continuare bazată pe consum, care e finanţat în mare parte din transferurile băneşti ale moldovenilor plecaţi la muncă peste hotare. Un asemenea model nu e unul pe termen lung. De aceea trebuie reorientată economia spre investiţii şi export", afirmă Alexandru Fală.

În opinia lui Mihai Bologan, PIB-ul va putea creşte şi mai mult, doar atunci când banii moldovenilor vor fi investiţi în economie. „Acum însă PIB-ul se bazează în mare parte pe activităţile de import", a precizat Bologan.



" Economia Moldovei rămâne bazată pe consum, finanţat în mare parte de stranieri. "
Alexandru Fală
expert IDIS „Viitorul"

Creştere cu 10% şi pentru 2011

Alexandru Fală

Premierul Vlad Filat, aflat zilele acestea la Bruxelles, se arată extrem de optimist şi susţine că Republica Moldova va avea o creştere de 7% în acest an, iar pentru anul 2011 a prevăzut o creştere economică de 10%. În schimb, Valeriu Lazăr, vicepremier, ministru al Economiei, este mai sceptic şi prog­nozează pentru anul acesta o creştere de cel mult 5%. În acelaşi timp, Lazăr se arată îngrijorat de ponderea mare în PIB a consumului şi mai ales a veniturilor fiscale.

„Ultimul fenomen denotă că presiunea fiscală asupra mediului de afaceri nu a scăzut şi aici Guvernul mai are de făcut multe pentru scoaterea presiunii fiscale de pe business", a declarat pentru „Adevărul" vicepremierul.

Experţii din domeniu sunt de părere că perpetuarea crizei politice din Moldova, alături de revenirea lentă a economiei unor state membre UE, printre care România şi Italia, inhibă creşterea exporturilor Moldovei.

Alexandru Fală evidenţiază incertitudinea relaţiilor cu Rusia.„Ultima se poate prefigura în măsuri prohibitive pentru exportul produselor moldoveneşti pe piaţa Rusiei. Moscova ar putea utiliza anumite măsuri contra moldovenilor care lucrează «la negru» în Rusia, în felul acesta reducând remiterile ce vin în Moldova din Rusia", susţine expertul. Specialiştii sunt de părere că saltul economic din acest an la nivel de ţară nu se resimte imediat şi în îmbunătăţirea nivelului de trai al populaţiei.  

„E nevoie de rezultate economice mult mai bune pentru ca şi oamenii de rând să le simtă", explică Alexandru Fală.

Ţările în tranziţie: evoluţia PIB-ului

ţara        2010    2009

Uzbekistan    8,3%    8,1%
Kazahstan    7,5%    1,2%
Belarus    6,8%    0,2%
Moldova    6,5%    -6,5%
Tadjikistan    5,6%    3,4%
Ucraina    5%    -15,1%
Estonia    4,7%    -13,9%
Azerbaidjan    4,1%    9,3%
Rusia        3,6%    -7,9%
Armenia    2,1%    -14,2%
Ungaria    1,1%    -6,7%
Bulgaria    -0,1%    -4,9%
România    -1,9%    -7,1%
Grecia    -4,1%    -2,3%

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite