Reprezentantii companiilor straine din Romania zic ca n-ar fi chiar asa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dirk RUtze, reprezentantul Camerei de Comert Romano- Germane: "Oamenii de afaceri straini se adapteaza practicilor din tarile unde fac afaceri" "Este adevarat ca fenomenul coruptiei este mai

Dirk RUtze, reprezentantul Camerei de Comert Romano- Germane:
"Oamenii de afaceri straini se adapteaza practicilor din tarile unde fac afaceri"
"Este adevarat ca fenomenul coruptiei este mai accentuat in tarile sarace, dar coruptia exista si in tarile straine si cele bogate. Coruptia apare acolo unde exista cele doua parti, respectiv cei care dau si cei care iau mita. Totodata, investitorii se mai adapteaza si dupa practicile din tara unde investesc. Cand merg intr-o anumita tara sa faca afaceri, ei se intereseaza mai intai de "obiceiurile si tarifele" de acolo", spune Dirk RUtze, directorul general al Camerei de Comert Romano-Germana. Cu toate acestea, el a adaugat ca "nu este corect sa afirmi ca firmele straine incurajeaza coruptia sau o accentueaza in tarile mai sarace". "Romania nu este o tara saraca si aici nici nu este nevoie sa dai bani pentru a rezolva anumite probleme, nu este necesar sa faci acest lucru, pentru ca poti rezolva si legal acele lucruri, iar noi sfatuim toate firmele germane care vin sa nu dea bani pentru diverse avantaje", a conchis reprezentantul Camerei de Comert Romano-Germane.
Ruxandra Stan, director CIS:
"Multinationalele au coduri etice universal valabile"
"Toate multinationalele au coduri etice foarte clare, prin care se stabileste faptul ca daca vreun membru al companiei este implicat in astfel de practici atunci acesta este demis imediat", ne-a declarat Ruxandra Stan, directorul executiv al Consiliului Investitorilor Straini din Romania. Ea a adaugat ca fiecare salariat semneaza la angajare acest cod de conduita, in care sunt cuprinse standardele de etica profesionala. "Este o acuzatie care nu are justificare, nu stiu cine ar declara ca a primit mita sau a dat mita dupa ce a facut-o. Procedurile din codul etic sunt universal valabile pentru orice tara, fie ca este vorba de Anglia sau Germania, fie ca este vorba de Romania. Companiile membre ale CIS lupta chiar pentru a elimina acest fenomen si au toleranta zero fata de coruptie", a mai spus Ruxandra Stan.
Teodora Stoian, reprezentantul AmCham:
"Nu se poate, este o greseala"
"Este o greseala, in nici un caz, principiile companiilor noastre urmaresc chiar eliminarea coruptiei si sunt contrare cu cele spuse in sondajul respectiv. Nu am auzit de nici un caz de al vreunei companii membra a AmCham care sa fie implicata in cazuri de coruptie. Nu stiu cum a fost realizat acest sondaj, dar concluzia este fundamental gresita, nu companiile straine sunt raspunzatoare de coruptia din tarile sarace", ne-a declarat reprezentantul Camerei de Comert Americane.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite