Reorganizarea Ministerului Agriculturii începe cu înfiinţarea Camerelor Agricole

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Agriculturii intră în reorganizare. O instituţie-mamut, cu peste 11.000 de salariaţi, urmează să renunţe la consultanţă şi la implementarea programelor, pentru a se ocupa de

Ministerul Agriculturii intră în reorganizare. O instituţie-mamut, cu peste 11.000 de salariaţi, urmează să renunţe la consultanţă şi la implementarea programelor, pentru a se ocupa de elaborarea politicilor agricole, de efectuarea plăţilor către agricultori şi de inspecţii. Restul atribuţiilor vor fi preluate fie de mediul privat, fie de autorităţile locale.
Ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, spune că restructurarea instituţiei presupune înfiinţarea Camerelor Agricole, care vor funcţiona în cadrul autorităţilor locale. Acestea vor prelua atribuţiile de consultanţă şi implementarea programelor guvernamentale pe care le gestionau până acum direcţiile agricole. Acestea nu se vor desfiinţa în totalitate, ci vor rămâne cu partea de inspecţie. "Există inspecţiile pe lapte, legume, vin, pe care nu le poate face decât statul", explică Flutur.
Finanţarea Camerelor Agricole va rămâne în sarcina primăriilor, deşi nu este clar dacă pentru angajaţi se vor primi şi alocaţii suplimentare de la buget, odată cu noile responsabilităţi. Potrivit ministrului Flutur, Camerele Agricole vor fi organizate la nivelul fiecărei comune, la nivel judeţean urmând să existe o Casă a Camerelor Agricole. Mai mult de jumătate din membrii unei Camere ar urma să fie reprezentanţi ai asociaţiilor locale de producători, restul fiind specialişti şi reprezentanţi ai Consiliului Local.
Totodată, şi Agenţia Naţională de Consultanţă Agricolă (ANCA) va fi privatizată treptat. "Nu putem să desfiinţăm ANCA în totalitate, nu putem să luăm 100% mâna de pe consultanţă, pentru că avem de absorbit două miliarde de euro", explică Flutur. Însă în momentul în care vor apărea organizaţii de consultanţă puternice, private, inclusiv la nivelul Camerelor Agricole, statul va renunţa să finanţeze acest domeniu.
Flutur spune că reorganizarea ministerului nu va lăsa oamenii pe drumuri, pentru că mulţi specialişti vor fi absorbiţi în structurile private. O parte a angajaţilor a fost preluată deja de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură, care a angajat 4.500 de salariaţi numai de la începutul anului. De asemenea, şi Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit va absorbi o serie de specialişti în domeniu.
Agenţia Domeniilor Statului rămâne în subordinea ministerului, dar retrocedarea către primării a peste 250.000 ha din cele 500.000 ha pe care le gestionează, precum şi finalizarea privatizării vor impune redistribuirea personalului către programul de rentă viageră.
Deşi a fost discutată o dată în şedinţa de guvern, strategia de reorganizare a agriculturii a fost retrimisă în discuţia unei comisii interministeriale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite