„Renunţarea la euro nu este o soluţie pentru Grecia“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ieşirea Greciei din zona euro ar fi o mare greşeală, cred oamenii de afaceri eleni din România.

Posibilitatea ieşirii Greciei din zona euro a fost luată în calcul de mai multe ori în ultimele luni şi mulţi analişti financiari au încercat să estimeze efectele unei astfel de decizii. În timp ce unii lideri europeni consideră că renunţarea statului elen la euro ar putea uşura povara care trenează pe pieţele financiare de câteva luni, alţii sunt de părere că „răul de-abia acum ar putea începe".

Alegerile legislative de ieri, considerate un referendum asupra euro, au fost, fără doar şi poate, unul dintre momentele cruciale pentru soarta Greciei, dar şi a întregii Europe. Bineînţeles, şi a României.

Un analist al Fitch a declarat, potrivit Mediafax, că o eventuală ieşire a Greciei din zona euro ar putea declanşa în România „retrageri semnificative" de depozite de la subsidiarele băncilor elene, precum şi un avans al creditelor neperformante.

UE are nevoie de Grecia

Cum văd însă oamenii de afaceri eleni stabiliţi în România posibilitatea ieşirii Greciei din zona euro? Emmanuel Damanakis, directorul unei companii de publicitate de pe piaţa românească, consideră că pentru Grecia ar fi o mare greşeală să renunţe la un efort de mai mult de 30 de ani în structurile europene.

„Grecia a aderat la zona euro foarte devreme, în 1981. Pentru Grecia ar fi o mare greşeală să renunţe la un efort de mai mult de 30 de ani în structurile europene. Grecia este membră în această structură comună cu mult înaintea Portugaliei şi Spaniei, care au aderat în 1985", a spus Damanakis la un post de televiziune.

El a adăugat că un sondaj realizat recent arată că 80% din greci nu văd statul în afara zonei euro. Damanakis consideră că situaţia Greciei s-ar putea rezolva prin soluţii viabile şi funcţionale, şi nu prin măsuri punitive care nu ar avea niciun rezultat. Damanakis spune că este extrem de greu de estimat în câţi ani îşi va reveni Grecia şi că probabil vor fi pierduţi cel puţin zece ani.

Şi Mihalis Romanos, directorul unei firme importatoare de legume şi fructe, prezent în România din 1977, este de părere că Grecia ar trebui să rămână în zona euro. „Eu cred categoric asta. Şi UE are nevoie să rămâne Grecia în euro, din multe motive", a spus el. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite