Remeş şi Rompan se ceartă pe preţul pâinii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul agriculturii, Decebal Traian Remeş, şi conducerea Rompan s-au contrazis ieri în ceea ce priveşte o eventuală scumpire a pâinii cauzată de secetă. Cel dintâi a afirmat că preţul

Ministrul agriculturii, Decebal Traian Remeş, şi conducerea Rompan s-au contrazis ieri în ceea ce priveşte o eventuală scumpire a pâinii cauzată de secetă. Cel dintâi a afirmat că preţul nu ar trebui să crească, pentru că acesta este deja mult mai ridicat decât în alte state. "Din punctul meu de vedere, şi vă spun cu siguranţă, ca economist, nici dacă România nu ar cultiva grâu deloc, preţul la pâine nu ar trebui să crească pentru că este mult mai mare decât în alte state", a declarat Remeş.

El a continuat afirmând că trebuie găsită o modalitate de a "tăia specula" firmelor şi că în România "nu-i lipsă" de niciun fel de alimente. "Nu-i lipsă de niciunele în România. Este o piaţă pe care ar trebui să o ajutăm, nu ca să ne asigurăm consumul, ci pentru a face un venit, pentru a exporta", a adăugat Remeş, citat de Mediafax. În replică, preşedintele Rompan, Aurel Popescu, a susţinut că pâinea este de cinci ori mai ieftină decât în UE şi a precizat că scumpirea grâului va duce automat la majorarea preţului produselor de panificaţie.

"Preţul pâinii este de cinci ori mai mic faţă de cel din Uniunea Europeană, deşi costurile de producţie sunt similare, principala cauză fiind evaziunea fiscală", a spus Popescu. De altfel, mai mulţi reprezentanţi ai producătorilor au anunţat că pâinea şi alte alimente de bază s-ar putea scumpi, din cauza calamitării unor culturi de către secetă. "Pe de o parte sunt de acord că anunţata scumpire la alimente este o speculaţie. Dar preţul este stabilit economic, indiferent de voinţa unui ministru", a declarat, citat de NewsIn, preşedintele Romalimenta, Sorin Minea. Acesta a confirmat că preţurile la produsele alimentare sunt mai mari faţă de cele din UE, dar a subliniat că principala cauză este valoarea ridicată a TVA pentru alimente.

Ţăranii, obligaţi să-şi asigure culturile

Ministrul agriculturii, Decebal Traian Remeş, a mai declarat, ieri, că va propune un proiect legislativ prin care agricultorii să fie obligaţi să-şi asigure culturile, fiind totodată sprijiniţi în acoperirea plăţii pentru poliţa de asigurare prin acordarea unui voucher. "Îi vom obliga să se asigure", a spus Remeş. Pe de altă parte însă, tot el a recunoscut că societăţile de asigurări nu acoperă riscul de secetă în România.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite