Reîncepe vaccinarea contra pestei porcine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vaccinarea antipestă va reîncepe în România, după ce autorităţile de la Bruxelles au acceptat propunerea ANSV de a se reveni asupra strategiei convenite anterior. Aceasta a presupus sistarea

Vaccinarea antipestă va reîncepe în România, după ce autorităţile de la Bruxelles au acceptat propunerea ANSV de a se reveni asupra strategiei convenite anterior.
Aceasta a presupus sistarea vaccinării antipestă, de acum doi ani, în gospodăriile populaţiei şi de la începutul acestui an în complexurile de creştere a porcilor, ceea ce a însemnat apariţia a sute de focare de infecţie, 600 numai în acest an. Potrivit preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare, Marian Avram, Comitetul Veterinar Permanent a emis vineri o decizie privind reînceperea vaccinării antipestă în România. Noua strategie antipestă presupune costuri de 35 milioane de euro, pentru 2007, dar acestea sunt de 12 ori mai mici faţă de ceea ce ar fi însemnat, din punct de vedere al costurilor, menţinerea strategiei de nevaccinare. "Ar fi trebuit să omorâm milioane de porci", spune Marian Avram, costurile pentru stat ridicându-se la peste 500 milioane de euro. Uniunea Europeană va asigura 50% din finanţarea necesară strategiei antipestă, angajament care, explică Marian Avram, este în premieră luat faţă de un stat încă nemembru UE. UE asigură gratuit 7 milioane de doze pentru vaccinarea în complexuri (în valoare de 15 milioane de euro) şi 1 milion de doze pentru porcii din gospodăriile populaţiei. Potrivit preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare, Marian Avram, Comitetul Veterinar Permanent a emis vineri o decizie privind reînceperea vaccinării antipestă în România. Măsura va fi valabilă pentru 9 luni de la data aderării şi este considerată nu o clauză de salvgardare, ci o măsură de tranziţie. După trecerea acestei perioade, pe baza analizelor făcute de autorităţi, se vor putea lua deciziile privind declararea unor zone libere de pestă porcină şi reînceperea exporturilor de carne de porc şi porci vii. România nu va avea drept să exporte carne de porc 9 luni de la data aderării, dar, de fapt, exportul românesc de carne de porc este sistat din 2003, în urma raportării existenţei focarelor de pestă porcină. În plus, 40% din necesarul intern de carne de porc este asigurat din importuri. Potrivit preşedintelui ANSV, începând cu 1 noiembrie va începe vaccinarea porcilor din gospodăriile populaţiei, urmând ca, la 1 ianuarie, să reînceapă şi vaccinarea porcilor din complexurile zootehnice. Porcii mistreţi, vectori importanţi ai bolii, vor primi vaccinul prin intermediul momelilor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite