Reguli noi în „Prima Casă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statul va verifica mai des gradul de utilizare de către bănci a plafonului alocat în programul „Prima Casă“ (care acum se analizează doar o dată la trei luni) şi va efectua realocări de garanţii. De asemenea, persoanele care cumpără locuinţe cu garanţii de stat nu vor avea dreptul să înstrăineze în niciun mod casa timp de cinci ani.

Noile reguli vor fi introduse prin modificarea legislaţiei în vigoare privind derularea programului „Prima Casă", anunţă surse ministeriale citate de Mediafax.

Potrivit acestora, Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM, care derulează programul, va fi autorizat să evalueze modul de utilizare de către finanţatori a plafonului alocat. Fondul va efectua realocări, în funcţie de gradul de utilizare, cel puţin trimestrial, şi nu „la intervale regulate de trei luni", cum prevede legislaţia actuală.

„S-a constatat că unele bănci, deşi au semnat convenţia cu statul, fie nu au transmis solicitări de garantare, fie numărul celor transmise a fost extrem de redus. Asta în timp ce alte bănci erau aproape de epuizarea plafonului alocat, dar nu puteau primi noi garanţii decât la intervale de câte trei luni", au arătat sursele.

În acelaşi timp, în cartea funciară aferentă locuinţei achiziţionate prin intermediul programului va fi înscrisă interdicţia de înstrăinare a casei pe o perioadă de cinci ani. Legislaţia actuală interzice doar vânzarea locuinţei în acest interval.

Antecontractul, garanţie suficientă

În cazul achiziţiei unei locuinţe care urmează să fie construită, persoana care solicită garanţia statului va depune la bancă doar antecontractul de vânzare-cumpărare a casei, nu şi contractul de construcţie.

Prin modificarea legislaţiei va fi clarificat şi modul de calcul al garanţiei acordate în cadrul programului.

Astfel, va fi stabilit că pentru „Prima Casă" poate fi acordat un credit care acoperă maximum 95% din preţul de achiziţie prevăzut în antecontractul de vânzare-cumpărare, dar nu mai mult decât valoarea rezultată din raportul de evaluare a locuinţei, dacă preţul de achiziţie este mai mic sau egal cu 60.000 de euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite