Reguli drastice pentru turismul pe litoral

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Discotecile vor fi obligate să se închidă la ora 1, iar cei care închiriază camere la negru vor fi sancţionaţi Lucia Morariu, proaspătul secretar de stat pe probleme de turism, a

Discotecile vor fi obligate să se închidă la ora 1, iar cei care închiriază camere la negru vor fi sancţionaţi

Lucia Morariu, proaspătul secretar de stat pe probleme de turism, a dezvăluit pentru "Adevărul" care sunt priorităţile mandatului său: adoptarea mai rapidă a legii litoralului şi modificări în ceea ce priveşte activitatea de autorizare a unităţilor
de cazare.

"Intenţionez trecerea parţială a activităţii de autorizare-clasificare a hotelurilor de una, două şi trei stele către camerele de comerţ locale. La noi vor rămâne unităţile de patru şi cinci stele, precum şi cele din staţiunile de interes naţional", spune Lucia Morariu. Aceasta şi-a motivat decizia prin faptul că "sunt foarte multe unităţi de cazare care se înfiinţează în fiecare an, iar în acest caz, structura de control a ministerului nu mai este eficientă". În acest moment, activitatea de control este realizată de acelaşi personal care are şi atribuţii de autorizare. "Aparatul de control al ministerului este subdimensionat, iar de mărirea lui nu se pune problema. Vom întări Corpul de control pentru unităţile hoteliere şi îl vom separa de direcţia de autorizare, pentru că nu este normal ca acestea două să fie împreună", a mai informat secretarul de stat.

În această vară, prioritatea Corpului de control al ministerului va fi litoralul. "Şi nu neapărat hotelurile, cât proprietarii care închiriază apartamentele la negru", a precizat Lucia Morariu.

Legea litoralului prevede şi facilităţi

Viitoarea lege a litoralului - proiect aflat în stadiu de avizare la diferite ministere - prevede, printre altele, şi reglementări privind programul de funcţionare al cluburilor şi discotecilor, cele în spaţii deschise urmând să fie închise la ora 1.00. Iar unităţile care sunt deschise sezonier vor fi avizate anual.

La capitolul promovare, responsabilul cu turismul din ministerul pentru IMM spune că nu va fi neglijată piaţa internă, dat fiind că 85% din clienţii de pe litoral, de exemplu, sunt români.

Lucia Morariu spune că oferta internă de turism nu poate fi susţinută în străinătate fără ajutorul Ministerului de Externe. Morariu spune că se va concentra şi pe promovarea României ca destinaţie de vacanţă în rândul milioanelor de români plecaţi din ţară, după ce a constatat că există o cerere foarte mare din partea acestui segment. "Marea problemă a litoralului românesc o constituie lipsa ambientului - coşurile pentru deşeuri de pe plajă, comerţul ambulant - şi a puterii de investiţie a operatorilor din turism, cauză din care majoritatea hotelurilor sunt clasificate la una sau două stele". Rămâne problema personalului din turism, care pleacă pe capete să lucreze în străinătate pe salarii mult mai mari. Astfel încât legea litoralului prevede facilităţi la plata CAS pentru angajatorii care încadrează şomeri pentru o perioadă de minimum şase luni.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite