Reglementări dure pentru bănci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Băncile mari vor fi obligate începând din anul 2012 să constituie în rezerve o mare parte din profituri şi chiar să-şi majoreze capitalul pentru a se proteja de potenţiale dificultăţi, propune Comitetul pentru Supraveghere Bancară de la Basel.

Reforma sistemului bancar va avea la bază reglementările elaborate de Comitetul de la Basel  care vor introduce standarde mai ridicate pentru capitalul de bază care trebuie constituit de bănci şi cerinţe mai stricte pentru rezervele de lichiditate.

„Setul ajustat de standarde va fi dezvoltat până la sfârşitul anului 2010 şi va fi introdus în etape, pe măsură ce condiţiile din sistemul financiar global se îmbunătăţesc şi relansarea economică este asigurată, cu scopul de implementare completă până la finele lui 2012", se arată într-un comunicat transmis de Comitetul de la Basel.

Banca Central Europeană (BCE) încearcă la rândul său impună o transparenţă mai mare, prin obligarea băncilor să comunice natura depozitelor colaterale constituite în schimbul împrumuturilor de urgenţă de care au beneficiat.

Băncile europene dispun de garanţii de 1.100 miliarde de euro, create din iunie 2007, pe care le pot utiliza ca depozite colaterale la împrumuturile primite de la BCE. Oficialii europeni vor să „crească transparenţa pentru investitori iar informaţiile detaliate vor atrage noi jucători", spune Dipesh Mehta, analist la Barclays Capital. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite