Regiunea Moldova sărăceşte din cauza ruperii relaţiilor cu pieţele ruseşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit unui sondaj realizat de Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Est, peste 50% din firmele ce activează în această zonă a României nu au un brand propriu şi în 65% din cazuri

Potrivit unui sondaj realizat de Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Est, peste 50% din firmele ce activează în această zonă a României nu au un brand propriu şi în 65% din cazuri lipseşte un plan de promovare. În schimb, doar 12,5% din aceste firme resimt nevoia de îmbunătăţire a procesului de producţie.

"Analiza nevoilor privind inovarea la nivel de IMM-uri" este un sondaj în rândul câtorva sute de companii din nord-estul ţării, realizat în cadrul proiectului "Discover NE Romania", beneficiind de finanţare din fonduri europene. Un buletin informativ conţinând rezultatele studiului a fost dat publicităţii ieri, în cadrul primei ediţii a expoconferinţei "Europa şi iniţiativa locală", care se desfăşoară la World Trade Center Bucureşti.

Ca urmare a realizării analizei ADR Nord-Est, au fost evidenţiate trei probleme cu care se confruntă mediul de afaceri din regiunea nord-est: * un nivel relativ scăzut al competitivităţii firmelor pe piaţa europeană; * lipsa tot mai acută a forţei de muncă având o calificare potrivită; * lipsa unor instrumente adecvate de marketing. Încercând să explice cum a ajuns regiunea nord-est a României cea mai săracă zonă din Europa, reprezentanţii mediului de afaceri, participanţi la expoconferinţa de ieri, au arătat că "ruperea relaţiilor cu ţările din fosta URSS" ar fi fost principala cauză. Unul dintre vorbitori a afirmat: "Nord-estul României nu a fost dintotdeauna cea mai săracă zonă, dar a fost axată prea mult pe relaţia cu piaţa rusească. Atunci când s-au rupt respectivele legături, industria noastră locală a intrat în declin".

PIB-ul pe cap de locuitor, un sfert din media UE

Ne pregătim foarte intens să absorbim banii din fondurile structurale europene şi ne propunem să atragem două miliarde de euro pe an, sumă pe care sperăm să o dublăm cu investiţii directe", a afirmat preşedintele ADR Nord-Est, Constantin Apostol. Regiunea Nord-Est este cea mai săracă din Uniunea Europeană, cu un nivel al PIB pe locuitor reprezentând 24% din media UE extinsă la 27 de state, potrivit datelor pentru 2004 publicate de biroul de statistică al UE, Eurostat. Absorbţia fondurilor structurale va fi o provocare fundamentală pentru România şi utilizarea fiecărui euro disponibil ar trebui să reprezinte o prioritate, a afirmat, la conferinţă, Giorgio Ficarelli, şeful echipei de tranziţie PHARE din cadrul reprezentanţei Comisiei Europene în România. "Uniunea Europeană implică o muncă continuă, iar România ar putea contribui în 10-20 de ani cu bani pentru a ajuta alte ţări aflate pe poziţii de intrare în Uniune", a spus Ficarelli. La rândul său, ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Robin Barnett, apreciază că o provocare majoră pentru România este să înveţe de la statele membre care au avut rezultate foarte bune în atragerea fondurilor structurale. "Vom ajuta România şi regiunea de Nord-Est să folosească la maximum avantajele care decurg din statutul de membru al Uniunii Europene", a afirmat Barnett.

Cea mai grea problemă: lipsa forţei de muncă

La capitolul "Politica de personal şi resurse umane", autorii studiului arată că principala problemă a firmelor intervievate este lipsa forţei de muncă cu calificare medie. "În domenii precum industria textilă, prelucrarea lemnului, industria constructoare de maşini şi industria alimentară s-a identificat lipsa de personal cu o calificare adecvată. Lipsa de interes pentru munca în aceste domenii este cauzată, în principal, de un nivel salarial neadaptat la oferta din alte ţări membre UE spre care se îndreaptă forţa de muncă locală", relevă analiza ADR Nord-Est. Lipsa de personal - de data aceasta, de înaltă calificare - se resimte şi în industria constructoare de maşini, IT&C, ca şi în rândul producătorilor de echipamente electrice şi electronice. Soluţia acestei probleme ar putea fi, în opinia autorilor studiului, "colaborarea firmelor interesate cu universităţile de specialitate". Mai mult de o treime din companiile participante la sondaj ar trebui să-şi organizeze activitatea stabilindu-şi centre de profit şi pierdere pentru a deveni eficiente. De asemenea, 27,5% din firme ar trebui să dezvolte un departament de Creaţie (în special cele din industriile textilă şi constructoare de maşini) sau de Cercetare (IT&C, echipamente electronice, industria alimentară). Firmele care au confirmat că "trebuie să-şi îmbunătăţească sistemul de management" deţin o pondere de 15%. În ceea ce priveşte calitatea echipamentelor, 55% din companiile din judeţele Moldovei au tehnologii moderne, dar ar trebui să continue achiziţia acestora pentru a face faţă concurenţei europene prin creşterea productivităţii şi îmbuntătăţirea calităţii produselor. Aproape 48% din totalul firmelor au indicat necesitatea utilizării de noi tehnologii şi 12,5% resimt nevoia de îmbunătăţire a procesului de producţie.

E nevoie de mai multe spaţii de producţie

Dintre firmele chestionate, 30% au nevoie, pentru extinderea activităţii, de mai multe spaţii destinate producţiei, cele mai multe activând în domeniile IT&C sau echipamente electronice. În fine, 17,5% din firmele din Moldova trebuie să-şi diversifice produsele pentru a face faţă nevoilor pieţei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite