Reducerile de sezon dinamizează vânzările comercianţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Importată din Occident, moda reducerilor de sezon s-a impus şi la noi. Pentru comercianţi, înseamnă dinamizarea unei perioade mai slabe din punct de vedere al vânzărilor, mai multă reclamă,

Importată din Occident, moda reducerilor de sezon s-a impus şi la noi. Pentru comercianţi, înseamnă dinamizarea unei perioade mai slabe din punct de vedere al vânzărilor, mai multă reclamă, dar şi loc pentru noua colecţie. Pentru cumpărători, un preţ mai mic reprezintă o atracţie irezistibilă, verificată în practică prin aglomeraţia din magazine. Sezonul reducerilor la marfa de toamnă - iarnă a debutat pe 15 ianuarie şi durează până pe 15 aprilie. Unii comercianţi au început mai devreme, ca să ia crema, sub forma vânzărilor promoţionale. Dacă din punct de vedere legal e altceva, pentru cumpărător tot preţuri mai mici înseamnă.
Vânzări duble, nu şi cifră de afaceri
Comercianţii spun că soldările nu se fac în scopul obţinerii de profit. Chiar dacă vânzările sunt duble, cifra de afaceri nu suferă creşteri semnificative. Politica de firmă poate fi diferită. Unii fac reduceri în tranşe, alţii reduc semnificativ - cu 50 - 70% - toată marfa, de la început. Legea spune că soldarea trebuie precedată sau însoţită de publicitate. Unii comercianţi sunt obligaţi de vecini să facă reduceri, pentru că vecinul lor o face. Alţii urmăresc respectarea unei politici de brand. Oricum ar fi, reducerile trebuie însoţite de publicitate.
Conform legii, cu 15 zile înainte de vânzările de soldare, comercianţii trebuie să depună o notificare la primăria de sector. Comercianţii care vor să facă reduceri trebuie să completeze două formulare de notificare, unul rămâne la primărie, iar celălalt se păstrează la sediul magazinului, pentru control. Notificarea trebuie să specifice toate produsele pentru care se face soldarea, iar marfa supusă soldării trebuie să fie achitată furnizorului cu cel puţin 30 de zile înainte de debutul perioadei de soldare. Toate asta pentru a preveni diferite modalităţi contabile de fraudă. Amenzile pentru nerespectarea legii privind soldarea sunt cuprinse între 20 şi 100 milioane lei, iar vânzările de solduri fără notificare, cu amenzi între 2 şi 10 milioane lei vechi. Dacă vânzările de solduri înseamnă desfacerea accelerată, la preţ redus, a stocului de mărfuri sezoniere, vânzările promoţionale nu sunt legate de caracterul sezonier al produsului. Unii comercianţi preferă vânzările promoţionale, care nu trebuie notificate, dar se pot aplica numai produselor care nu au un caracter sezonier; o poşetă poate să fie la promoţie în orice perioadă a anului.
Reduceri multe, notificări puţine
Dacă într-o vizită în mall-urile Capitalei poţi contoriza zeci de buline cu reduceri, dosarul notificărilor depuse la primării arată mult mai subţire. Până la acestă oră, la Primăria Sectorului 1 erau depuse 33 de notificări de soldare, la sectorul 2 - 10 notificări, la 4 - 10 notificări, la sectorul 5 - 9 notificări, iar la sectorul 6 - 36 de notificări. În general, cifrele sunt în scădere faţă de anii trecuţi. "Ruşinos de puţine", ne-a declarat Mihaela ţară, şef Serviciu autorizare, privatizare şi comerţ din Primăria Sectorului 5. "Am primit foate puţine notificări, deşi reduceri sunt multe. Totuşi la noi nu vin", explică d-na ţară. Controlul comercianţilor se poate face numai pe teren, de către Corpul de control al primăriei, iar la unele primării de poliţia comunitară. Din 2002, primăriile nu mai au evidenţa comercianţilor din teritoriu, aceştia se înregistrează direct la Registrul Comerţului, iar înregistrarea la primării e oarecum benevolă. "Emitem nişte adeverinţe de înregistrare, dar nu mai avem baza legală pentru a deţine o bază de date", ne explică d-na ţară. Pe de altă parte, Alexandru Savu, şeful Corpului de control din PS5, spune că nu a găsit nici o neregulă în activitatea de soldare. "La controalele făcute n-am găsit nereguli, dacă găseam, aplicam amenzi", ne-a declarat dl. Savu. şi la sectorul 4 totul e în regulă, numai Primăria Sectorului 2 a aplicat 17 amenzi în sumă de 265 milioane lei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite