Reducerea subvenţiilor pentru energia verde nu sperie investitorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Planul României de a reduce subvenţiile generoase pentru proiecte de energie regenerabilă nu va descuraja investitorii în energia eoliană, în pofida incertitudinilor legate de finanţare, întrucât potenţialul eolian al României este uriaş, se arată într-o analiză realizată de Reuters.

Schema de promovare a energiei verzi aşteaptă acordul Comisiei Europene, care consideră că subvenţiile ar putea fi prea generoase. Schimbările propuse includ posibilitatea reducerii sprijinului dacă proiectul devine prea profitabil.

Analiştii consideră că perspectiva profiturilor ridicate se menţine, spre deosebire de Bulgaria, unde guvernul a tăiat drastic subvenţiile pentru energia verde, din cauză că acestea ar fi crescut prea mult preţul final.

Potenţialul eolian bate subvenţiile

„Vor fi cazuri de proiecte abandonate în Bulgaria, dar interesul pentru dezvoltarea energiei eoliene în România se menţine", a declarat Joanna Kozak, analist la compania de brokeraj Greenmax Capital Advisors.

Alte schimbări propuse de România sunt reducerea numărului de certificate verzi pentru tehnologii precum biomasa, iar accesul la reţea va fi garantat, nu şi prioritar. Investitorii primesc certificate pe care le vând la un preţ între 27 şi 55 de euro fiecare, în plus faţă de preţul energiei. „Nu sunt sigur cât timp va avea România capacitatea financiară să menţină aceste facilităţi", a declarat Alexandar Kovacevic, analist la Institutul Oxford pentru Studii în Energie.

Aceasta deoarece cu cât sunt mai mari subvenţiile, cu atât preţul final va creşte şi mai mult. În opinia lui Alexandar Kovacevic, România poate fi atractivă şi fără aceste stimulente, întrucât are un potenţial eolian foarte bun.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite