Reducerea de 15% a tarifului de distribuţie a gazelor naturale, eliminată din 2008

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Începând de anul viitor, cheltuielile de distribuţie ale companiilor Distrigaz Sud şi E.ON Gaz vor fi integral recunoscute Aplicarea unui discount de 15% asupra tarifului de distribuţie a

Începând de anul viitor, cheltuielile de distribuţie ale companiilor Distrigaz Sud şi E.ON Gaz vor fi integral recunoscute

Aplicarea unui discount de 15% asupra tarifului de distribuţie a fost prevăzută în contractele de privatizare a companiilor Distrigaz Sud şi Distrigaz Nord. Măsura a fost valabilă însă până în 2007. Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) susţine că acest lucru nu implică neapărat creşterea tarifului de distribuţie.

"Eliminarea acestei reduceri nu înseamnă neapărat o creştere a tarifului de distribuţie, întrucât vom face, în 2007, o reevaluare a cheltuielilor companiilor, a ratei de rentabilitate a capitalului investit", a declarat, pentru Adevărul, Gabriel Sârbu, director în cadrul ANRGN.

Potrivit contractelor de privatizare a celor două companii de distribuţie a gazelor naturale, acţionarii majoritari - E.ON Gaz România, respectiv Gaz de France - s-au angajat ca, în perioada 2005-2007, cheltuielile să nu le fie recunoscute decât în proporţie de 85%. Din 2008, începe însă o nouă perioadă de reglementare, până în 2012, şi va fi luată în calcul o nouă medie ponderată a costurilor, care va fi reactualizată anual în funcţie de rata inflaţiei, investiţiile în înlocuirea reţelei, taxe etc. "La sfârşitul lui 2007 se va recalcula tariful de distribuţie şi nu se va mai aplica acest discount, de 15%", a declarat, ieri, în cadrul unei conferinţe, Jean-Luc Rupp, director de Reglementare în cadrul Distrigaz Sud. Potrivit acestuia, este de aşteptat ca tariful de distribuţie să nu evolueze, datorită creşterii productivităţii plus unei serii de alţi factori.

Circa 3.000 de angajaţi ai companiei au fost disponibilizaţi până în prezent, de la 11.400, la începutul lui 2005. Potrivit lui Rupp însă şi nivelul salariilor a crescut.

Costul de distribuţie, 21% din preţul final

În prezent, din preţul gazelor naturale suportat de consumatorii captivi, inclusiv cei casnici, cu un consum de până la 2.400 metri cubi anual, componenta de distribuţie are o pondere de 21%. Potrivit Distrigaz Sud, în Europa costurile de distribuţie reprezintă între 35% şi 40% din preţul final. Cea mai mare parte a preţului final este dată de costurile cu achiziţia gazelor, respectiv 58%. Serviciul de transport reprezintă 4% din preţul final, 1% este componenta de înmagazinare şi 16% TVA. Cu excepţia consumatorilor casnici şi a altor categorii de clienţi, de la 1 ianuarie 2007, consumatorii suportă o acciză la gaze de 0,17 euro/gigajoule (7 euro/1.000 metri cubi).

Creştere cu 22% a cifrei de afaceri

Potrivit datelor prezentate companiei, Distrigaz Sud a înregistrat, anul trecut, o cifră de afaceri de 3,2 miliarde de lei, în creştere cu 22% faţă de nivelul de 2,6 miliarde de lei din 2005. Evoluţia a fost determinată de majorarea preţului de achiziţie a gazelor, au afirmat reprezentanţii companiei. Reprezentanţii Distrigaz Sud nu au precizat valoarea rezultatului net al exerciţiului financiar, însă au afirmat că au încheiat anul pe profit, faţă de pierderile de 1,4 milioane lei din 2005. Din datele furnizate de Distrigaz Sud, preluate de pe Eurostat, în România, preţul gazelor pentru consumatorii casnici, la 1 iulie 2006, era de circa 7 euro pe gigajoule, la jumătatea mediei UE 25.

Contractul de privatizare a Distrigaz Sud a fost semnat cu Gaz de France în octombrie 2004, transferul proprietăţii fiind finalizat în vara anului 2005.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite