Reducerea dobânzii BNR nu are efecte imediate în costul creditelor în lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Analiştii bancari susţin că, în acest an, am putea vedea un nivel relativ stabil al randamentului depozitelor la termen Practica din sistemul bancar demonstrează faptul că instituţiile

Analiştii bancari susţin că, în acest an, am putea vedea un nivel relativ stabil al randamentului depozitelor la termen

Practica din sistemul bancar demonstrează faptul că instituţiile de credit încearcă să îşi diminueze marja de profitabilitate o perioadă cât mai lungă de timp. De aceea, deciziile oficialilor Băncii Naţionale de a modifica dobânda de politică monetară nu sunt transpuse chiar din primele luni în produsele instituţiilor de credit.

De fiecare dată când oficialii băncii centrale au decis să reducă nivelul dobânzii de politică monetară, instituţiile de credit au mai aşteptat câteva luni înainte să micşoreze costurile percepute pentru credite. În schimb, dobânzile oferite la depozitele la termen au fost diminuate mult mai repede decât cele la împrumuturi. Dragoş Cabat, vicepreşedintele Asociaţiei CFA România, ne-a declarat că, în general, durează circa două - trei luni până când decizia Băncii Naţionale este transpusă în politica instituţiilor de credit. "Mai întâi, în aproximativ o lună - o lună şi jumătate sunt reduse dobânzile oferite la depozitele la termen. Iar după încă o lună, este posibil să se vadă şi efectul asupra dobânzilor percepute la credite", explică Dragoş Cabat. Totodată, vicepreşedintele CFA consideră că amploarea cu care vor scădea randamentele oferite la depozitele la termen este similară cu cea a reducerii dobânzii de politică monetară - respectiv 0,75 puncte procentuale. În schimb, pe partea de credite, am putea asista la o diminuare a costurilor cu circa 0,5 puncte procentuale.

Băncile vor confirmarea scăderii inflaţiei

Ionuţ Dumitru, analistul-şef al Raiffeisen Bank, susţine de asemenea că băncile vor mai aştepta o perioadă înainte de a scădea dobânzile la credite. "Asta pentru că vor să se asigure de această tendinţă de reduce şi de faptul că inflaţia este în scădere", explică Dumitru. Spre exemplu, anul trecut, atunci când Banca Naţională a redus dobânda până la 7,5% în luna septembrie, a mai durat încă trei luni până când s-au văzut efectele în costurile creditelor.

Pe de altă parte, Aurelian Dochia, director general BRD-GSG Corporate Finance, susţine că nu trebuie neapărat făcută o legătură între dobânda de politică monetară a BNR şi costul creditelor. "Nu cred că vom vedea efecte rezultate din deciza de a reduce dobânda BNR, care reprezintă mai mult un semnal că lucrurile merg în direcţia dorită. Cred că, în următoarele luni, dobânzile la credite vor fi stabilite în funcţie de echilibrul dintre cererea şi oferta de împrumuturi", explică Dochia. Iar la finele anului trecut, soldul la creditele în lei acordate populaţiei sporise cu circa 93% faţă de luna decembrie 2005. "Acesta este factorul care va determina nivelul dobânzilor percepute la împrumuturile în monedă naţională", subliniază Dochia.

Spre deosebire de piaţa creditelor, unde ritmul anual de creştere se apropie de 100%, pe partea de depozite, majorarea anuală a soldului este de numai 20%. Totuşi, ultimul trimestru al anului a adus o creştere a ritmul, pe măsură ce dobânda medie a depozitelor în lei la termen a urca cu circa 0,5%.

Competiţie pe piaţa depozitelor la termen

"Băncile sunt atente la semnalele pieţei. Dacă nivelul depunerilor scade, înseamnă că dobânda nu este atractivă", explică Aurelian Dochiar care consideră că nu vom vedea o scădere a dobânzilor la depozite, din moment ce băncile trebuie să îşi asigure resursele necesare creditării.

Totodată, Ionuţ Dumitru explică faptul că, după ce anul trecut băncile se confruntau cu un excedent de lichiditate şi nu exista competiţie pe piaţa depozitelor în lei, în momentul de faţă, unele instituţii nu mai au acest surplus pentru că au creditat foarte mult în lei. De aceea, analistul Raiffeisen susţine că, în anul curent, nivelul dobânzilor la depozite va fi stabil.

Băncile vor aştepta confirmarea scăderii inflaţiei înainte de a scădea dobânzile la credite
Ionuţ Dumitru
analist-şef Raiffeisen Bank

Dobânzile vor fi stabilite în funcţie de echilibrul dintre cererea şi oferta de împrumuturi
Aurelian Dochia
director-general BRD-GSG Corporate Finance

În general, durează două-trei luni până când decizia BNR se regăseşte în politica băncilor
Dragoş Cabat
vicepreşedintele Asociaţiei CFA România

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite