Reducerea cantităţilor de energie la export reorientează traderii către alte pieţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Decizia Guvernului României de a reduce cantităţile de energie exportată în lunile octombrie, noiembrie şi decembrie, în vederea asigurării consumului intern, a determinat o redirecţionare a

Decizia Guvernului României de a reduce cantităţile de energie exportată în lunile octombrie, noiembrie şi decembrie, în vederea asigurării consumului intern, a determinat o redirecţionare a traderilor implicaţi în acest tip de comerţ.
Astfel, pe fondul acestei restricţii, unul dintre cei mai importanţi traderi de energie din Europa, Energy Financing Team, şi-a redus preluările din România cu 50% faţă de cantităţile exportate. Reducerile cantităţilor exportate din ţara noastră sunt compensate cu energie de la bursa de electricitate EEX din Germania şi prin contracte bilaterale pe termen scurt cu Ungaria şi Republica Cehă.
"Aceasta are un efect comercial negativ asupra Grupului EFT, în sensul că, în perioada respectivă, suntem obligaţi să preluăm energie mai scumpă de la alţi producători pentru a ne onora obligaţia de a livra energie diferiţilor noştri clienţi din întreaga Europă", spune Nenad Savic, director de comunicare în cadrul companiei. În ultimii cinci ani, Hidroelectrica a reprezentat circa 65% din energia preluată de EFG în vederea exportului din România. Compania care reprezintă Grupul în ţara noastră, EFT România SRL, nu vinde în România niciun fel de electricitate produsă de Hidroelectrica, excepţie făcând acest ultim trimestru din 2006, când vinde pe piaţa locală cantităţile care au fost reduse din exporturi. EFT este interesat de diverse oportunităţi de investiţii în România, inclusiv de minihidrocentrale, acestea făcând în prezent obiectul unei evaluări tehnice şi comerciale din partea specialiştilor companiei. În plus, EFT România SRL a participat, de curând, la o licitaţie pentru Nuclearelectrica, în urma căreia va prelua 25MW de energie în perioada iulie-decembrie 2006, spre a fi vândută pe piaţa locală.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite